Ploile torențiale din ultimele zile au provocat, în câteva judeţe, inundații putenice, care nu s-au mai înregistrat de 200 de ani, anunță Ministerul Mediului. În ultimele 24 de ore, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 53 de case, 194 curți, 66 beciuri/subsoluri și 3 străzi.

Cele mai afectate județe de aversele torențiale sunt Bihor, Neamț, Suceava și Vaslui.

Un eveniment deosebit a fost înregistrat în județul Vaslui, localitatea Rafila, unde 2 persoane au fost evacuate la rude după ce locuințele le-au fost afectate de viitură.

Situația s-a îmbunătățit la nivelul județelor Caraș-Severin și Timiș. Cele 84 de persoane evacuate/autoevacuate săptămâna trecută din zone inundate (28 de persoane din localitățile Oțelu Roșu, Remetea-Pogănici, Ciuta, Zorlențu Mare, Dezești – județul CS și 56 de persoane din zona Lugoj și localitatea Fârdea – județul TM) s-au întors la domiciliu.

Totodată, având în vedere că până astăzi, 22 iunie,  la ora 12.00 este în vigoare o avertizare hidrologică COD ROȘU de inundații pe râul Timiș, în continuare, în orașul Lugoj sunt dislocate echipaje pregătite de intervenție în caz de necesitate.

Traficul rutier este restricționat pe 1 drum național (DN 1R/CJ), 2 drumuri județene (DJ 182C/MM și DJ 668A/HD) și blocat pe 1 drum național (DN 15B/NT) și 3 drumuri județene (DJ 706A și DJ 706B/HD, DJ 159/VS).

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 12 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 10 județe (BC, BV, CT, GL, NT, OT, TL, SV, VN și VS).

La acest moment, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, sunt intervenții în desfășurare în 3 județe (BH, NT și SV) atât pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curți, cât și pentru îndepărtarea aluviunilor de pe tronsoanele de drum afectate.