Un nou val de COVID-19 în China a determinat Beijingul să stopeze importul de somon norvegian, după ce virusul a fost detectat în piața Xinfandi, pe planșele pe care era tranșat peștele de import, relateaza The Food Navigator.

Peste 137 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus începând de săptămâna trecută în capitala Chinei, după două luni în care în acest oraş de peste 17 milioane de locuitori nu se mai înregistrase niciun caz de infectare. Mai multe cartiere ale Beijingului au intrat în carantină şi au fost anulate peste o mie de zboruri.

Mai multe lanţuri de supermarketuri, printre care Wumart şi Carrefour, au retras somonul de la comercializare, iar Centrul de produse marine din Norvegia, organism care promovează vânzările de peşte norvegian, a anunţat că au fost primite cereri de anulări pentru mai multe comenzi.

Oficialii norvegieni au negat afirmațiile și au dat asigurări consumatorilor că produsele marine exportate nu se afla la originea răspândirii bolii.

″Cred că infecţia nu provine de la somon, ci ar fi mai degrabă o contaminare a produsului ori a instrumentelor de către oameni″, afirmă Bjorn Olav Kvamme, şeful secţiei sanitare a Institutului norvegian pentru cercetări marine, subliniind însă inexistenţa unor studii despre posibilitatea ca peştii să propage virusul.

Și oficialii chinezi au fost reținuti în lansarea acuzațiilor împotriva Norvegiei. Epidemiologul-şef al Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea maladiilor, Wu Zunyou, a apreciat că descoperirea virusului pe o planşă de tranşat ″nu este suficient pentru a dovedi că el provine din produse marine importate″ şi în acest caz virusul ″ ar fi putut proveni de la o persoană infectată″

Aproximativ 23.500 de tone de somon, în valoare de 1.6 miliarde au fost exportate în 2019 din Norvegia către China. De la începutul anului și pâna în prezent volomul importurilor a scăzut cu 5% față de aceeași perioada a anului trecut.