Cea mai mare exploataţie agricolă în sistem eco se întinde pe 1.600 ha, la 40 de km de Timișoara, la Birda. Dintre cele 500.000 de ha arabile existente în județul Timiș, 56.000 de ha sunt înregistrate în agricultura ecologică. Timișul poate prinde noi forțe prin abordarea agriculturii ecologice, sustenabile și, pe deasupra, informatizate.

Proiectul de informatizare a agriculturii eco din Timiș este foarte important. Olandezii au o experiență vastă în domeniu și ei vor veni cu logistica și tehnologiile cadru de ultimă generație pe care le vor implementa aici, în agricultura din Timiș. E bine de cunoscut și alte sisteme de cultivare în sistem eco, îngemănând principiile de agricultură eco ale olandezilor cu cele deja cunoscute, va ieși un hibrid foarte reușit.

Informatizarea agriculturii ecologice va ajuta foarte mult, fiindcă există o criză cronică de forță de muncă în agricultura din Timiș, care se agravează în fiecare an, iar informatizarea adusă de olandezi va înlocui omul. Olandezii vor veni și cu pesticidele atestate bio și vor deschide și o piață de desfacere în afara granițelor pentru produsele eco obținute de fermierii timișeni la prețuri mai avantajoase.

Consiliul Județean Timiș și-a arătat disponibilitatea de a promova printre fermierii timișeni oportunitatea acestora de a intra în parteneriate directe cu fermierii din Regatul Țărilor de Jos. Ei vor putea beneficia și de finanțare prin Mecanismul de redresare și reziliență al Comisiei Europene. Marian Vasile, administratorul județului Timiș, a explicat că, Timișul va beneficia de expertiza olandeză, fapt confirmat de către ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, E.S. Roelof Sander van Ees, în cadrul unei întâlniri online, ce s-a desfășurat recent, cu președintele Consiliului Județean Timiș (CJT), Alin Nica.

Un domeniu de expertiză care se pliază pe potențialul județului ține de amenajarea teritorială și de revitalizarea canalului Bega, unde olandezii vor veni cu soluții de îmbunătățire.

Există un interes pentru agricultura ecologică printre fermierii din Timiș. Sunt producători în pomicultură, dar și în viticultură în sistem eco-bio, pășuni și fânețe, inclusiv comercianți și procesatori. Există un interes pentru producători, fiindcă prețul este mai mare pentru produsele eco-bio.