Vremea cotinuă să fie neprielnică pentru culturile românești. De acestă dată nu este seceta cea care a făcut ravagii, grindina căzută în urmă cu câteva zile a afectat grav mai multe localităţi din Dâmboviţa.

Gheaţa a făcut ravagii, în urmă cu cinci zile, în mai multe localităţii din judeţul Dâmboviţa, dar şi judeţele învecinate. Culturile de legume şi pomi fructiferi au fost distruse în Gheboieni, Priboiu, Izvoare, Voineşti, Vulcana Pandele, Brăneşti sau Doiceşti.

Administraţiile locale din şase comune au solicitat ajutor din partea statului pentru culturile distruse. Printre cele mai afectate sunt culturile de meri, din Voineşti. La momentul de faţă, se face o evaluare a pagubelor, precizează Prefectura Dâmboviţa.

„Asigurăm pe această cale pe toţi locuitorii judeţului Dâmboviţa şi pe toţi reprezentanţii autorităţilor locale că Instituţia Prefectului judeţului Dâmboviţa are ca prioritate evaluarea pagubelor produse populaţiei şi agricultorilor, indiferent de tipul de fenomen manifestat iar comisiile de evaluare se vor deplasa în teren în cel mai scurt timp, după primirea raportului operativ de la nivelul autorităţii locale.”, a precizat Andreea Dinu, purtătorul de cuvânt al Prefecturi Dâmboviţa.

Pentru fiecare tip de risc (secetă pedologică, alunecări de teren, inundaţii, grindină etc.), Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă sunt organele care colectează şi transmit operativ, în 24 de ore, datele referitoare la fenomenele periculoase produse pe raza UAT-ului, iar în urma primirii acestor rapoarte, prefectul emite ordinul pentru constituirea comisiei în vederea constatării şi evaluării pagubelor produse.

Potrivit unui ziar local, în localităţile de pe Valea Dâmboviţei – Izvoare, Voineşti şi Gheboieni, localnicii spun că plantaţiile de meri au fost distruse în proporţie de 100%.