Viitorul arată organic. Studiile din domeniul agricol arată că perioada 2020-2030 va fi, fără îndoială, una guvernată de schimbare. Adică, din convențional se va trece tot mai des spre ecologic. Iar acest deceniu va avea schimbări inclusiv la raft. Supranumit deceniul organic, produsele bio dezvoltate în această etapă vor cuceri tot mai multe supermarketuri.

Statisticile din 2017 arată că Agricultura Organică ocupa la vreme aceea 70 de milioane de hectare în lumea întreagă. Din această suprafață, 14, 6 milioane de hectare erau în Europa. Potrivit aceluiași studiu, piața valora atunci peste 92 de miliarde de euro, cu America de Nord în top. Chiar fruntașă. Imediat după America de Nord vine Europa. Piața și datele s-au schimbat de atunci și evident există o creștere, căci în ultimii 3 ani au ”aderat” și alte țări la acest trend ecologic.

Piața organică specializată din Europa a cunoscut o creștere impresionantă. Căci actorii din sectorul convențional și distribuitorii au intrat puternic, monopolizând cota de piață și forțând sectorul specializat să evolueze și să se îmbunătățească transversal, de la logistică la comunicare, ca să rămână un jucător.

În Spania, acum se petrec schimbări, mai târziu și, poate, cu o pregătire mai mică decât în alte țări, spun specialiștii locali din domeniu. Agricultura organică din Spania a cunoscut o creștere dezechilibrată. Cererea puternică din străinătate, față de interesul intern deosebit de scăzut, au forțat industria să facă pași grăbiți în dezvoltarea producției primare și a canalor de distribuție și vânzări.

Experiența țărilor din Europa de Nord, de exemplu Danemarca, este încurajatoare. Tehnici și proceduri, inclusiv când vine vorba de calitatea operatorilor sau de canale de distribuție, sunt împrumutate de la țările puternice în sectorul organic. Celelalte țări devin aliați pentru jucători ca Spania, sau România. Tot de la nordici putem învăța să promovăm produsele pentru un consum intern, fără a reduce calitatea.

În prezent, Franţa este țara europeană cu cel mai rapid sector organic în creștere. Țara cu cel mai puternic consum manifestat este declarată Austria, iar Danemarca o urmează îndeaproape.