Specialiștii din agricultura ecologică nu au timp de pierdut. Trebuie să aducă pe piață atât produse, cât și tehnologii care să-i ajute pe cei care au pornit pe drumul acestui mod de lucru cu pământul. O tehnologie atent testată în ultimii ani este cea de solarizare a solului. Este vorba de folosirea puterii soarelui pentru încălzirea solului și, în acest fel, pentru combaterea dăunătorilor. Această tehnologie se folosește în zonele cu climat cald.

Efectele solarizării sunt reprezentate de distrugerea ciupercilor, a bacteriilor, a nematodelor, a insectelor și a tuturor dăunătorilor. Cum se realizează această tehnologie? Solul se acoperă cu o folie, o prelată special creată pentru atragerea energiei solare. Această energie acționează pentru a crea schimbări fizice, chimice și biologice în interiorul solului.

Rezultatele testelor făcute până în acest moment sunt încurajatoare. Solarizarea a redus cu 80% populația de patogeni pe plante, cu 55% mortalitatea culturilor și, mai mult, a triplat randamentul solelor în comparație cu cele pe care nu s-a aplicat această tehnologie. Testele au fost făcute de cercetători de la Universitatea de Stat California și de la Organic Farming Research Foundation.

Sursa: OFRF.org