Un nou studiu realizat de Comisia Europeană a concluzionat că actualul cadru juridic care reglementează noile tehnici genomice (NGT) este insuficient și a indicat că ar trebui luate în considerare noi instrumente politice pentru a profita de avantajele acestei tehnologii.

Mult așteptatul studiu, care a fost publicat joi (29 aprilie), a fost solicitat în urmă cu un an de Consiliul UE pentru a clarifica situația în urma unei controversate hotărâri a Curții Europene de Justiție (CEJ) din 2018, potrivit căreia organismele obținute de NGT ar trebui, în principiu, să intre sub incidența Directivei OMG-uri, informează Euractiv.

Deși studiul Comisiei nu pune la îndoială hotărârea juridică, acesta concluzionează că evoluțiile în biotehnologie, combinate cu lipsa definițiilor termenilor cheie, dau naștere încă ambiguității în interpretarea unor concepte, ceea ce poate duce la incertitudine în reglementare.

Studiul afirmă că există „indicații puternice” că legislația actuală „nu este adecvată scopului pentru unele NGT-uri și produsele acestora și că trebuie adaptată la progresul științific și tehnologic”.

Raportul a fost realizat de Comisie, după consultarea autorităților naționale competente și a părților interesate de la nivelul UE și subliniază potențialul pe care îl au produsele NGT și aplicațiile acestora pentru a contribui la obiectivele politicii emblematice a UE, Acordul verde european.

„Pe baza informațiilor disponibile și a rezultatului studiului, Comisia a concluzionat că există suficiente dovezi și baze științifice pentru a iniția o acțiune politică direcționată asupra plantelor derivată din anumite noi tehnici genomice (mutageneză și cisgeneză țintite)”,a declarat vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, într-o scrisoare către președinția portugheză a UE atașată studiului.

Ca o continuare a acestui studiu, Comisia intenționează să efectueze o evaluare a impactului în vederea unor noi propuneri care vizează NGT-urile selectate.

Pentru a face acest lucru, executivul UE intenționează să dezvolte în continuare cunoștințele științifice necesare, a spus un oficial al Comisiei, adăugând că orice acțiune politică ulterioară ar trebui „să vizeze ca produsele NGT să contribuie la durabilitate în conformitate cu obiectivele revizuirii europene” .

Acest lucru nu ar trebui să fie conceput ca o cerere pentru o revizuire a întregului cadru OMG existent, a subliniat oficialul, adăugând că accentul ar fi pus doar pe anumite tehnici cu un anumit profil de risc.

Într-o notă, organizația UE pentru industria semințelor, Euroseeds, a declarat că studiul a oferit o oportunitate de neratat de a permite Europei să își alinieze legislația veche de peste 20 de ani în conformitate cu progresele științifice.

Potrivit lui Thor Gunnar Kofoed, președintele grupului de lucru pentru semințe din cadrul asociației COPA-COGECA, studiul schimbă regulile jocului pentru agricultori și cooperativele agricole, iar Comisia ar trebui să se angajeze cu tărie și rapid să compenseze timpul pierdut.