Un sfert din bugetul multianual al Uniunii Europene (UE), pentru perioada 2021 – 2027, estimat la 1.200 de miliarde de euro, va fi direcţionat către proiecte care vor contribui la protecţia mediului şi la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Comisia Europeană tocmai a prezentat strategia sistemului alimentar verde. Totodată sprijină producția ecologică, reduce utilizarea produselor chimice și pedepsirea marilor proprietari de terenuri care nu se conformează noilor îmbunătățiri, pe lângă pactul Ecologic European deja cunoscut.
Comisia Europeană (CE) a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European, cel mai ambiţios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziţia către o economie verde şi durabilă. Măsurile sunt însoţite de o foaie de parcurs iniţială a principalelor politici şi variază de la reducerea ambiţioasă a emisiilor şi investiţiile în cercetarea şi inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.
Pactul Ecologic European acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice.
Spania, lider în producție
Strategia vorbește despre atingerea unei culturi ecologice cu 25% mai mare până în 2030. În prezent, există în jur de 9% din terenurile agricole din Europa dedicate acestui tip de producție. Spania conduce acest clasament, deși la consum sunt cu mult sub această poziție.
Ajutorul european va fi acordat numai dacă planurile de reformă sunt validate. Planurile de reformă trimise de guverne pentru accesarea fondurilor europene de recuperare vor fi supuse examinării de către Comisia Europeană și, de asemenea, de restul țărilor, care pot solicita modificări.