Uleiul de cocos este un aliment eco, deosebit de nutritiv și nelipsit în dieta vegetariană şi raw-vegană.
Uleiul de cocos este unicul dintre uleiurile vegetale care are o concentraţie ridicată de acizi graşi saturaţi care pot provoca o mulţime de reacţii pozitive, benefice pentru sănătate. Proprietăţile sale se datorează în special acestor acizi graşi: acizilor lauric, capric şi caprilic. Ei se asimilează rapid în organism şi se transformă în energie, motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor să slăbească şi celor care fac sport.
Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic, deoarece toate proprietăţile sale extraordinare se păstrează nemodificate. Am ales sa facem producţia în Sri Lanka pentru a obţine uleiul ca şi odinioară, prin presarea la rece, prin centrifugarea laptelui de cocos, obţinut din pulpă proaspătă, organică. La fel ca atunci, localnicii se caţără până în vârful palmierului, pentru a culege nucile.
Înainte însă de a porni, ei se roagă la spiritul palmierului, pentru a fi protejaţi. Filosofia noastră este să aducem pe rafturile magazinului virtual produse în care noi să avem încredere în primul rând”, a explicat Ciprian Stancu, fondator Republica Bio, singurul magazin ce comercializează în exclusivitate doar produse bio.
Conţine cu 10% mai puţine calorii faţă de alte grăsimi vegetale şi mai mult, acest ulei este unul dintre cele mai bogate surse de grăsimi saturate, aproape 90% din acizii graşi din uleiul de cocos fiind saturaţi. Acizii graşi pot avea efecte terapeutice asupra tulburărilor cerebrale, precum epilepsie şi Alzheimer.
Uleiul de cocos scade colesterolul, stimulează sistemul imunitar prin polifenoli şi antioxidanţi naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, Fier şi Calciu, reglează metabolismul şi digestia. Protejează chiar şi împotriva periculoaselor raze ultraviolete, atunci când este întins pe piele înainte de expunerea la soare.