Conţinutul bogat în vitamine şi acizi graşi (Omega 3, Omega 6, Omega 9) menţine măslinele în topul celor mai sănătoase alimente care se consumă încă de pe vremea fenicienilor. Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi scad riscul de infarct.
Măslinele sunt recunoscute şi pentru beneficiile pe care le au pentru menţinerea sănătăţii pielii şi părului, fiind bogate în acizi graşi şi antioxidanti care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială.
„Prezenţa azotului şi fosforului oferă măslinelor proprietăţi anticanceroase. În plus, s-a constatat că măslinele cresc cu 12% capacitatea de refacere a sistemului nervos. Măslinele şi uleiul de măsline sunt bogate în acizi graşi mononesaturaţi tip Omega 9 şi în vitaminele A şi E.
Consumul regulat de măsline (câte 5-10 pe zi, negre sau verzi) aduce mari beneficii sănătaţii: previne afecţiunile cardiovasculare, împiedică formarea ateroamelor şi creşterea nivelului colesterolului, protejează celula nervoasă şi previne inflamaţiile.”, spune Livia Nena, biolog și nutriţionist.
Miracol pentru sănătate Măslinele sunt foarte bogate în fier, sunt o sursă preţioasă de vitamina E, calciu sau fibre. Datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanti, măslinele sunt un adevărat miracol pentru sănătate, ajutând la prevenirea cancerului, lupta împortriva colesterolului, sănătatea oaselor, circulaţia sangvină, îmbunătăţirea vederii, calitatea pielii etc.
Consumul zilnic de măsline, spun nutriţioniştii, aduce beneficii importante şi stării de sănătate a fumătorilor, deoarece previne degradarea plămânilor şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici.
”Consumate zilnic la mesele principale, măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă, precum: vederea, încetinirea proceselor de îmbătrânire, degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Nu în ultimul rând, dieta cu măsline întăreşte dantura, oasele şi ajută la regenerarea ţesuturilor distruse în situaţii dramatice-accidente sau imobilizări îndelungate la pat”, spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.