Un nou tip de sol creat de inginerii de la Universitatea din Texas din Austin poate extrage apa din aer și o poate distribui plantelor, extinzând terenurile cultivabile din întreaga lume în locuri inițial neospitaliere și reducând utilizarea apei în agricultură la un moment dat  de secete în creștere.

După cum a fost publicat în ACS Materials Letters, sistemul de irigare a apei atmosferice folosește geluri absorbante de umiditate superioară pentru a captura apa din aer.  Când solul este încălzit la o anumită temperatură, gelurile eliberează apa, făcând-o disponibilă plantelor.  Când solul distribuie apă, o parte din aceasta se întoarce în aer, crescând umiditatea și facilitând continuarea ciclului de recoltare.

„Permiterea agriculturii de sine stătătoare în zonele în care este greu să construiești sisteme de irigații și energie este crucială pentru eliberarea agriculturii din lanțul complex de aprovizionare cu apă, deoarece resursele devin din ce în ce mai puține”, a spus Guihua Yu, profesor asociat de știința materialelor în cadrul Departamentului Walker  de Inginerie Mecanică.

Fiecare gram de sol poate extrage aproximativ 3-4 grame de apă.  În funcție de culturi, aproximativ 0,1 până la 1 kilogram de sol poate furniza suficientă apă pentru a iriga aproximativ un metru pătrat de teren agricol. Gelurile din sol scot apă din aer în perioadele mai reci și mai umede pe timp de noapte.  Căldura solară din timpul zilei activează gelurile care conțin apă pentru a elibera conținutul lor în sol.

Solul scoate apa din aer în perioadele mai reci și umede pe timp de noapte și apoi o eliberează când este activată de energia solară în timpul zilei.