Uleiul de palmier, cel mai consumat ulei alimentar, a fost îndelelung criticat – și pe buna dreptate – pentru rolul jucat în defrișări, incendii și abuzuri asupra drepturilor omului în Asia de Sud-Est.

Iar tot valul de critici a modelat preferințele consumatorilor. Importurile de ulei de palmier sunt în scadere în Europa, în vreme ce în Statele Unite au stagnat. Gradul de conștientizare tot mai mare privind impactul palmierilor asupra mediului, biodiversitații și comunitatilor locale au determinat consumatorii și brandurile să opteze pentru alternative precum uleiul de cocos.

Uleiul de cocos: o alternativa mai sustenabilă?

In acest context al popularițatii uleiului de cocos, care este produs în aceleași regiuni tropicale precum uleiul de palmier, întrebarea care se ridica este dacă noul produs reprezinta o alternativã sustenabilă. Ca de fiecare dată cand ne punem intrebari pe teme de sustenabilitate, raspunsul nu poate fi simplu. Cu toate acestea, uleiul de cocos are potențialul de a fi o alternativă mai eco-friendly datorită câtorva factori intrinseci.

Un prim argument in favoarea cocosului este faptul că nu produce doar ulei. Arborele de cocos are și cateva subproduse care devin din ce in ce mai populare în Statele Unite și Europa, printre care laptele de cocos, apa de cocos și carbunele activat din coaja fructului. Tocmai această productivitate multivalenta îi oferă cocosului un avantaj în fața palmierului.

Un alt argument în favoarea sustenabilității cocosului este faptul că arborii sunt crescuți în plantații mixte, spre deosebire de plamieri, care sunt crescuți pe plantații industriale si în regim de monocultură.
Culturile de cocos, care sunt deținute în general de micii fermieri sunt combinate cu plantații de bananieri, arbori de cacao sau cafea, fapt ce permite mențiunea biodiversității.

La polul opus, industria uleiului de palmier este responsabilă de distrugerea habitatelor și amenințarea ecosistemelor și a biodiversitații. Studiile au arătat că sute de mii de animale au fost vătămate, ucise sau relocate ca urmare a înființării culturilor de plamier.

Uleiul de cocos ar putea fi alternativa mai sustenabilă a uleiului de palmier. Insă, este important să conștietizăm impactul negativ pe care l-au avut plantațiile industriale de palmieri și să evităm riscul repetarii istoriei și în cazul cocosului.