Uleiul de cocos se poate folosi cu succes în bucătărie. Poate fi gătit, pus în salate, în prăjituri, este un superaliment bun de-ntins pe pâine. Se poate consuma simplu, tartinat pe o felie de pâine sau ca şi superaliment (1-2 linguriţe pe zi).
Uleiul de cocos este un aliment minune care poate fi folosit cu succes în diferite forme în bucătărie, de sportivi, de persoanele preocupate de siluetă sau pur și simplu de persoanele preocupate de sănătate:
- Uleiul de cocos poate fi folosit la fel ca orice alt ulei vegetal. Spre exemplu, cartofi dulci sub formă de chips-uri: tăiați feliuțe subțiri, stropite cu ulei și date la cuptor până devin ușor maronii, sau orice alt tip de legume la cuptor: ardei copți, dovlecei, ceapă tăiată etc.
- Uleiul de cocos odată asimiliat de organism, se transformă în energie și înlocuieşte cu succes energizantele sintetice pentru sportivi.
- Adăugat în shake-urile proteice sau în smoothies, creşte absorbţia proteinelor, vitaminelor şi nutrienţilor. Şi le completează cu ale lui.
- Înlocuiește laptele din cafea. Consumatorii de cafea, care vor înlocui laptele cu uleiul de cocos vor avea parte de un boost de energie, o cafea mai sănătoasă și cel putin la fel de cremoasa
- Potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive, proteice şi energizante sau a gustărilor sănătoase dintre mese.
- O băutură nutritivă pe bază de ulei de nucă de cocos poate fi şi un bun sirop de tuse, expectorant, sau contra durerilor de gât.
Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate şi nu se oxideaza uşor. Punctul de ardere este la 180 grade Celsius.
Prin urmare, el poate substitui cu succes la gătit şi la prăjit untul, margarina şi alte uleiuri sau grăsimi. Se poate adăuga în prăjituri, în salate, chiar şi în ceai sau lapte, deoarece creşte absorbţia fitonutrienţilor şi antioxidanţilor.
În vechile înscrisuri sanscrite palmierul de cocos este numit kalpa vriksha sau copacul vieţii. Ca şi atunci şi acum fiecare părticică a unui palmier care ajunge până la 30 de metri înălţime este folosită. Din floare şi fruct, palmierul dă ulei, unt, apă şi zahăr. Din rădăcină, trunchi, nucă şi frunze, localnicii încă mai obţin frânghii, fibre pentru ţesut, coloranţi, material de izolaţie, îngrăşământ şi lemn pentru mobilă.