În contextul actual, consultările și negocierile europene legate de structura Politicii Agricole Comune 2021-2027 se desfășoară pe fondul manifestării la nivel planetar a îngrijorărilor determinate de criza sanitară, subiectul legat de nesiguranța alimentară și de subnutriție a căpătat valențe deosebit de sensibile.

Comisia pentru securitatea alimentară mondială (CFS) și Comisia pentru securitatea alimentară și nutriția în crize prelungite (FFA) au stabilit un cadru de acțiuni necesare pentru îmbunătățirea securității alimentare și a nutriției populațiilor afectate sau cu risc de crize prelungite.

Cadrul de acțiuni are caracter voluntar și este în concordanță cu Agenda de dezvoltare durabilă 2030, cuprinzând atât instrumente internaționale, cât și prevederi regionale, arată FAO.

Asociația Producătorilor de Porumb din România,o organizație profesională formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol și din industria agroalimentară, în luna martie 2020 a trimis la Bruxelles patru reprezentanți la întâlnirea cu membrii „Platformei Europene Agricultură și Progres” pentru a organiza, la Parlamentul European, o serie de evenimente privind ameliorarea de precizie a plantelor și protecția culturilor agricole.

„Nu putem renunța la producția locală pentru a deveni dependenți de importuri de produse agroalimentare. Criza actuală nu constituie decât o pledoarie pentru ca Uniunea să găsească un răspuns eficient la provocările legate de securitatea alimentară, utilizarea durabilă a resurselor naturale și creșterea economică. ”, afirmă Cristina Cionga, director Afaceri Europene al APPR.

Încă din urmă cu un deceniu, la nivel înalt, experții internaționali semnalau problema identificării celui mai adecvat cadru de reacție la una dintre cele mai grave manifestări ale unor crize prelungite, respectiv insecuritatea alimentară.