Menținerea unei alimentații sănătoase este mai importantă ca oricând, în contextul pandemiei de Covid-19,iar întreruperile care riscă să afecteze sistemul alimentar pot perturba profund accesul la alimente nutriționale. Tocmai de acceea, în această perioadă este foarte important să clarificăm eventualele mituri și prejudecați referitoare la alimente și nutriție.

Organizatia Națiunilor Unite(ONU), prin intermediul agenției specializate Programul Alimentar Mondial(WFP), a lansat o informare prin care îşi propune să demonteze unele dintre cele mai populare mituri referitoare la nutriție.

Cele mai populare mituri despre nutriție

Ideea cã un singur aliment poate asigura sãnãtatea.

Mediul digital conține foarte multă informație eronată care promovează ideea că un singur aliment „minune”, precum usturoiul, lamâile sau bananele – ne pot proteja de boli. Dacă sunt puse în practică, aceste mituri pot deveni periculoase pentru sănatate. O dietă sănatoasă este formată dintr-o varietate de alimente, de la orez, paste, legume, fructe și o cantitate moderată de proteină animală.

Recomandările privind alimentația sănatoasă variază în funcție de vârsta, gen, gradul de activitãţi fizice și tipul climei, caldă sau rece. O dietă corectă este una echilibrată.

Un alt mit pe care îl întalnim des este legat de prejudecata potrivit cãreia problemele de nutriție sunt specifice doar țărilor sarace sau în curs de dezvoltare.

Fiecare țară din lume este afectată de cel puțin o formă de malnutriție. De exemplu, deficiența de micronutrienți – cunoscută și ca „foamea ascunsa” – afectează doua miliarde de oameni global, susțin specialiștii WFP.

Până și obezitatea este considerată o forma de malnutriție. Numărul cazurilor de obezitate este în creștere nu doar în țările dezvoltate, ci și in cele emergente. Multe țări se confruntă cu paradoxul malnutriției și al obezității, manifestate în cadrul acelorași comunitãți sau chiar acelorași familii. Nu e de mirare din moment ce cauza problemelor este aceeași: lipsa unei diete sănatoase.

Este adevarat că nutriția sanatoasă începe în pântecul mamei?

Primele 1000 de zile de viață – începând cu sarcina și terminând cu al doilea an de viață al copilului  – au un impact major asupra abilitaților unui copil de a se dezvolta, a învața și a face față provocarilor. Pe scurt, asigurarea unei alimentații sănătoase a copiilor le asigură productivitatea ca viitori adulți, ceea ce poate influența productivitatea unei țări și reducerea costurilor legate de sănătate.

Adoptarea unei alimentații sănătoase poate avea un impact imens asupra abilitații noastre de a ne proteja în fața pandemiei de COVID-19. Nutriția este esențialã în dezvoltarea unei rezistențe și asigurarea sănatații, bunăstătii și succesului economic al unei societăți.