Trendul organic nu se demodează, ci își continuă neîncetat creșterea.
2018 a fost un an record pentru agricultura organică, iar ultimele statistici publicate de Institutul de cercetare în Agricultura Ecologică arată o creștere cu doua milioane de hectare a suprafeței agricole, comparativ cu anul precedent. Vânzările de produse organice și-au menținut, de asemenea, trendul ascendent, atingand din nou un record, se arată in raportul anual „Lumea Agriculturii Organice”, realizat de Institutul de cercetare în Agricultura Ecologică în colaborare cu Federația Internațională a Mișcărilor pentru Agricultură Ecologică (IFOAM)
În urma studiului care a analizat input-urile a 2.8 milioane de producatori organici, din 186 de țãri, India s-a clasat înca o dată pe primul loc, cu cel mai mare număr de producatori organici (1,149,000), urmatã de Uganda (210,000) și Etiopia (204,000).
Cererea globală de produse organice continuă să crească, depãșind cifra de 100 de miliarde de euro.
Cea mai mare piață pentru alimentele ecologice o reprezintă Statele Unite cu 40.6 miliarde de euro, urmată de Germania (10.9 miliarde de euro) și Franța (9.1 miliarde de euro).
În 2018 consumatorii danezi şi elvețieni au cheltuit cel mai mult pe mâncare organică (312 euro/cap de locuitor) , în timp ce Danemarca a avut cea mai mare cotă de piață ecologică, 11.5% din piața alimentară totală.
Suprafaţa agricolã organicã
La sfarsitul anului 2018, 71.5 milioane de hectare erau administrate organic, ceea ce reprezinta o creștere cu 2.9 procente sau douã milioane de hectare, comparativ cu 2017. Australia are cea mai mare suprafată agricolă organicã (35.7 milioane de hectare), urmată de Argentina (3.6 milioane de hectare) și China (3.1 milioane de hectare). Țările din Europa însumează 15.6 miliarde de hectare de teren organic, urmate de țãrile din America Latină, cu opt milioane de hectare.
Pe plan global, 1.5% din suprafața agricolă este organică. Tările cu cea mai mare pondere organică din totalul terenurilor agricole sunt Liechtenstein (38.5%), urmat pe locul doi de Samoa (34.5%) și Austria (24%). In 16 din cele 186 de tari, suprafaţa agricolă organică ocupă 10% sau mai mult din suprafaţa agricolă totală.
Aceste statistici ale situației globale a culturilor organice demonstrează, fara urmă de îndoială, că 2020-2030 va fi o decadă a organicului, o eră în care tot mai multe produse provenite pe filieră ecologică vor cuceri rafturile magazinelor. Iar vestea bună este că această crestere a sectorului organic implică conceptul de dezvoltare sustenabilă, singura modalitate prin care putem rezolva aspectele de mediu care impun rezolvare urgentă.