Solul nu este doar fundația pentru creșterea plantelor, ci și tonusul grădinilor ecologice. Pământul este un amestec de materiale cu funcții diferite, care trebuiesc folosite corespunzător pentru ca plantele să se bucure de toți nutrienții.

Un sol de calitate bună trebuie sa miroasă asemeni pădurii. Pământul trebuie să se fărămițeze când este strâns în mână și să se simtă rece și umed. Nu ar trebui să conțină fibre mari și ramuri. Acesta nu trebuie sa fie decolorat. Daca are acest aspect, de cele mai multe ori pământul este vechi și substanțele nutritive importante s-au pierdut.

Pământul ieftin, de cele mai multe ori nu cuprinde niciun material care să permită stocarea apei (gazon, humus sau fibre din nuca de cocos) și acest lucru poate duce la moartea plantei. Gazonul este responsabil pentru stocarea apei, pentru o structură mai bună a solului și pentru ventilație. Deoarece gazonul este o resursă limitata, trebuie să fie înlocuit cu produse cum ar fi humusul, fibrele de lemn sau fibrele de cocos.

Compostul are un conținut ridicat de substanțe nutritive. Sunt potrivite frunzele, resturi de arbuști, reziduurile de fructe și legume, iarba cosită sau ouăle pentru realizarea unui compost pentru plantele de grădină. După o perioadă de aproximativ o jumătate de an sau un an, aproape totul va fi putred și transformat în pământ.

Se amestecă compostul cu pământ universal și îngrășământ din grajd, iar amestecul rezultat poate fi utilizat pentru plantele din grădină. Compostul este bogat în nutrienți datorită mineralelor conținute de plantele putrezite. Principalele elemente nutritive sunt consumate după aproximativ patru săptămâni. Prin urmare, numai pământul de calitate nu este suficient. Plantele trebuie fertilizate în mod frecvent, iar modalitățile ecologice de fertilizare sunt sustenabile, naturale și deloc costisitoare.