Planta de soia face parte din specia leguminoaselor, boabele acesteia crescând în păstaie. Pornite intial în estul Chinei, culturile de soia s-au răspândit rapid la nivelul întregii planete, mai ales datorită valorii nutriționale ridicate a boabelor, dar și pentru că este o plantă puțin pretențioasă.
Dacă vorbim despre pretenții, ne referim la tipul de sol și la etapa premergătoare cultivării plantei de soia.
Cele mai bune plante premergătoare pentru cultura de soia sunt cerealele paioase, porumbul sau sfecla de zahăr. În schimb, nu este recomandat să cultivăm soia după floarea soarelui sau leguminoase. Soia lasă în sol o cantitate mare de îngrășământ , fapt ce o face o cultură premergătoare potrivită pentru cerealele de toamnă, grâu, orez sau secară.
- Pregătirea terenului pentru cultura de soia depinde de soiul care urmează să fie cultivat.
- În cazul în care soia este semănată după plante premergătoare cu recoltare târzie, se recomandă imediat lucrări de dezmiriștit.
- Un alt aspect important pentru cultura de soia este nivelarea terenului după dezmiriștit
- Se efectuează arătura cu plugul în agregat cu grapa stelată sau inelară. cât mai repede după recoltarea culturii anterioare.
- Până toamna, terenul trebuie menținut curat de buruieni și afânat.
- Nefiind o plantă cu cerințe ridicate în ceea ce privește afânarea solului, arătura de vară sau de toamnă se efectuează la o adâncime de 20-25 cm.
- Dacă arătura a fost efectuată în condiţii bune, iar terenul este nivelat în primăvară, neîmburuienat şi fără resturi vegetale la suprafaţă, solul rămâne nelucrat până în preziua sau ziua semănatului, când se va pregăti patul germinativ prin 1-2 lucrări cu combinatorul.
- Dacă primăvara terenul este denivelat şi există un număr mare de buruieni, imediat după zvântare se execută o lucrare cu grapa cu discuri şi lamă nivelatoare, după care se face pregătirea patului germinativ fie în ziua dinaintea semănatului sau chiar în ziua respectivă, cu combinatorul perpendicular pe direcţia de semănat.
- Patul germinativ trebuie să fie mărunţit, nivelat și afânat pe adâncimea de 3-5 cm.
Recoltarea în cazul culturilor de soia începe când peste 70% dintre păstăi sunt uscate, iar umiditatea boabelor este sub 15%. Mai apoi, soia se depozitează în condiții de 12% umiditate, acordându-se o atenție deosebită combaterii dăunătorilor.