Fermierii care cultiva soia beneficiaza de subventii APIA prin programul de sprijin pentru sectorul vegetal. Costurile pentru cultivarea plantei de soia nu sunt mici, însă investiția este sprijinită de Agenția de Plăți și Investiție pentru Agricultură, iar cultura de soia are o piață de desfacere largă.

Soia este o plantă tehnică, foarte bună pentru fertilizarea solului, care asigură la nivel mondial cererea de proteină vegetală. Din soia se produce alimentație umană, dar și furaje pentru animale.

Culturile de soia sunt adevărate beneficii pentru fermierii români, deoarece, prețurile au crescut în ultimii ani, iar în prezent se situează la aproximativ 320 euro/tonă. Rentabilitatea acestei culturi este mai ușor de observat atunci când este vorba despre volume mari și o suprafață generoasă cultivată cu soia.

România este o țară care a cultivat suprafețe importante cu soia, în ultimii doi ani ajungând să dețină aproximativ 170.000 ha cu o producție medie de 2,6 t/ha.

În țară sunt 5 zone favorabile pentru culturile de soia :

  • Zona I – sudul Câmpiei Române şi Dobrogea. Acestă zonă este recomandată pentru cultivarea soiurilor de soia târzii şi semitârzii.
  • Zona II – Câmpia de Vest (Câmpia Banatului şi Crişanei). Aici, în Câmpie, specialiștii recomandă cultivarea soiurilor de soia semitârzii şi semitimpurii.
  • Zona III – partea de nord a Câmpiei Române este potrivită pentru culturile de soia semitârzii, semitimpurii şi timpurii în zonele mai nordice.
  • Zona IV – partea de est a Moldovei şi Câmpia de nord-vest a tării. În această zonă, se recomandă cultivarea soiurilor de soia semitimpurii, timpurii şi foarte timpurii.
  • Zona V – partea de vest şi sud-vest a Transilvaniei (luncile Mureşului, Târnavelor şi Someşului) şi partea de nord-est a Moldovei, unde este sol potrivit soiurilor de soia timpurii şi foarte timpurii.

România ocupă locul doi în Uniunea Europeană ca suprafață și producție, după Italia, care cultivă aproximativ 280.000 ha de soia.