Este bine cunoscut faptul că ceaiul de coji de nucă este benefic pentru tuse și în special pentru problemele respiratorii provocate de fumat.
Pentru o tuse persistenă, este recomandat coaja de la o nuca și 300 de ml de apă. Trebuie fiert conținutul până când acesta scade la 200 de ml. După ce a scăzut la 200 de ml, ceaiul trebuie lăsat să se răcească. Acesta se consuma rece.
Efectele ceaiului din coji de nucă sunt stimulente pentru tiroidă, antifungice, bactericide, antiseptic intestinal, dezinfectante gastro-intestinale și renale, vermifuge, tonic-amare, hipoglicemiante, hipotensive, antialergice, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente și calmante.
Cojile de nuci administrate sub formă de ceai, ajută la curățarea sângelui și subțierea sângelui îngroșat, la întărirea stomacului, îmbunătățirea funcției ficatului și tranzitului intestinal, la tratarea incontinenței urinare sau a infecțiilor cu streptococi, stafilococi, sifilis sau micoze.
Pentru curățarea sângelui, ceaiul din coji de nucă nu este suficient, pentru curățarea sancvină este recomandată coja macerată.
Se toacă mărunt coaja de la 14 nuci uscate și se pune la macerat vreme de 2 luni jumătate cu 500 ml de alcool (țuică/pălincă). Se ia câte o lingură de macerat, dimineața pe stomacul gol, pentru curățarea vaselor de sânge, tromboză, chisturi, depuneri de săruri, tumori sau mastopatie fibromatoasă.