China este vedeta anului 2020. Nu doar din cauza pandemiei de Covid-19, ci și în agricultură. În special în cea ecologică. Agricultura tradițională consumă cantități uriașe de pesticide, iar chinezii sunt deciși să schimbe asta. Cum?

Datele statistice spun rece și clar că producțiile de grâu s-au multiplicat de 4 ori din 1961. În același timp, agricultorii chinezi au folosit de 4 ori mai multe îngrășăminte chimice pe metru pătrat decât media globală. Jumătate din pesticidele utilizate în lume merg spre China. Fermierii chinezi folosesc de 2.5 ori mai multe produse chimice decât cei din restul țărilor.

32% – Creşterea numãrului de hectare pentru agricultura ecologicã în China în anul 2019 faţã de anul precedent

Aceste date oferă un adevăr crud: pământul are de suferit și trebuie protejat cât de repede posibil. Astfel, agricultura ecologică a prins rădăcini sănătoase. În ultimii 15 ani, suprafața destinată acestui tip de agricultură s-a mărit de 5 ori, ajungând la 3.1 milioane de hectare. Produsele create în urma exploatării ecologice au dus la exporturi în valoare de 65 de miliarde de dolari. Cum s-a ajuns aici?

40% din producatorii din agriculturã organica se aflã în Asia

Douã căi au fost urmate în China. Prima, implicarea autorităților. Politicienii au asigurat tot sprijinul legislativ pentru ca agricultura ecologică să aibă toate condițiile de dezvoltare. Acoperirea costurilor de certificare, crearea de infrastructură, training-uri gratuite, marketing – toate acestea au făcut parte din strategia Guvernului chinez.

7.6 miliarde de euro – valoarea produselor ecologice vandute in China in anul 2019

A doua cale a fost urmată de activiști, care au construit comunități destinate agriculturii sustenabile. Aceștia au contribuit la o revoluție eco în China, schimbând mentalități. Iar perioada Covid-19 a ajutat și mai mult piața de desfacere online, crescând exponențial comenzile online.