Uniunea Europeană își închide granițele pentru cetățenii din afara spațiului european, ca parte a eforturilor sale de a combate și a împiedica răspândirea continuă a coronavirusului în Europa. În această perioadă de carantină sau autoizolare, interesul pentru sănătate și prevenție este vital.
Românii se conformează rapid noilor instrucțiuni, iar motivul deplasărilor îl face aprovizionarea cu alimente. Fructele și legumele încă se găsesc cu ușurință pe rafturile magazinelor, însă interesul pentru produse sănătoase este în creștere. Produsele alimentare sănătoase sunt un punct de interes pentru tot mai mulți români, cu atât mai mult cu cât implicațiile contextului actual le are asupra sănătății.
Cu puțin înainte de a izbucni panica și isteria din jurul noului virus, statisticile arătau pentru prima dată în ultimii 10 ani o creștere a mediei consumului de legume. Un singur român consuma în medie 200 de kilograme de legume într-un an. Pragul reprezenta 20% din totalul alimentelor și a fost atins și depășit în 2018, potrivit Institutului Național de Statistică.
Bărbat: „ Am preferat lămâile netratate care să nu aibă pesticide.”
Producția fără pesticide este o producție ecologică și reprezintă un sistem agricol sustenabil care respectă mediul și bunăstarea animalelor.
Principiile cheie ale acestui tip de producție sunt:
• rotația culturilor și interzicerea antibioticelor resticționate sever pentru animale
• interzicerea utilizării pesticidelor chimice și îngrășămintelor sintetice sau interzicerea cultivării OMG-urilor.
OMG-urile sunt organisme modificate genetic. Este vorba despre un organism al cărui material genetic a fost modificat artificial pentru a i se conferi o nouă proprietate, de exemplu rezistența plantei la o boală, la insecte sau la secetă.
Regulamentul UE privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice asigură respectarea acelorași standarde de înaltă calitate în întreaga UE. Agricultorii care produc alimente ecologice utilizează în mod responsabil resursele energetice și naturale, promovează sănătatea animalelor și contribuie la menținerea biodiversității, a echilibrului ecologic și a calității apei și a solului.