Agricultura ecologică prinde tot mai mult teren, și la propriu și la figurat. Nevoia de a avea produse certificate ecologic, dar și necesitatea de a păstra mediul înconjurător cât se poate de curat au dus la dezvoltarea acestui domeniu. România face pași înainte în ceea ce privește agricultura ecologică. Suprafața acoperită de culturi eco, în țara noastră, crește încet, dar sigur. În acest moment, datele arată că există 302.000 de hectare pe care lucrează producători ecologici.

Conceptul de agricultură ecologică a apărut în România în anul 2000. Pe atunci, suprafața cultivată ecologic era de doar 17.800 de hectare. Astfel, în 19 ani, totalul s-a multiplicat de 17 ori. “Prin sistemele de agricultură ecologică rezolvăm problemele legate de fertilitatea solului, prin faptul că în tehnologiile agro-ecologice aplicarea îngrășămintelor organice este element de bază. De asemenea, cultivarea plantelor leguminoase fixatoare de azot este elementul obligatoriu”, a declarat Ion Toncea, șeful Centrului de Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic de la Institutul Fundulea.

Fermierii care doresc să primească o certificare pentru agricultura ecologică au de parcurs mai multe etape, iar conversia este de doi ani. Toate principiile și normele producției ecologice se găsesc în legislația națională, dar și în cea comunitară. Fermele ecologice vor fi inspectate de către organisme specializate, ca parte a procesului de certificare. Dacă toate controalele vor decurge conform, fermierul va primi certificatul de produs ecologic și va putea eticheta produsele cu mențiunea “ecologic”.