Irlanda a făcut pași mici în ceea ce privește agricultura ecologică și nici acum ritmul nu pare că este foarte ridicat. Suprafețele destinate tehnologiilor prietenoase cu mediul au crescut în ultimii ani, dar sunt câteva piedici pentru cei care vor să fie bio. Cum au fost puse bazele agriculturii ecologice în Irlanda? Cum au fost ajutați femierii? Să vedem.

1982 este anul în care primul organism privat de certificare organică a fost creat. Este vorba de IOFGA – Asociația Fermierilor și Cultivatorilor Organici din Irlanda. 9 ani mai târziu a fost fondat o altă instituție de certificare, Organic Trust. Statul s-a implicat activ în dezvoltarea agriculturii organice începând cu 1994, când a fost pusă în mișcare prima schemă de sprijin financiar pentru fermierii care aduc pe piață produse organice. A doua schemă de ajutor a intrat în vigoare în 2007.

La finalul anilor 90, un birou dedicat agriculturii organice a fost înființat în cadrul Departamentului de Agricultură. Unde au dus aceste măsuri? Ei bine, în 2018, Irlanda a ocupat locul 9 în topul țărilor europene cu cea mai mare creștere a numărului de hectare destinate agriculturii organice: 44.363 hectare. Asta a situat Irlanda pe poziția secundă ca procentaj de creștere, cu 59.7%. Doar Muntenegru a stat mai bine la acest capitol. În 2017, în Irlanda erau 2.127 de fermieri implicați în agricultura organică.

DATE STATISTICE

1.7% DIN TOTALUL SUPRAFEȚEI AGRICOLE ESTE LUCRATĂ CU TEHNOLOGII ECOLOGICE

0.2% ESTE COTA IRLANDEI ÎN TOTALUL CANTITĂȚII DE CEREALE ECOLOGICE PRODUSE ÎN UE

IRLANDA ESTE PE LOCUL 8 ÎN CEEA CE PRIVEȘTE COTA DE PIAȚĂ DE LEGUME ORGANICE

Irlanda se remarcă din punct de vedere statistic și prin alte exemple. Are cea mai mare cotă de pășuni ecologice din totalul suprafeței, adică 93.7%. În același timp, deține și cel mai scăzut procent în UE în ceea ce privește suprafața arabilă raportată la totalul suprafeței, adică 6.3%. Dacă ne uităm la procentajul fermelor organice din totalul societăților agricole, acesta este cel mai scăzut din Uniunea Europeană, cu 10.8%.

Țară a contrastelor, Irlanda nu pare că reușește să treacă într-o viteză superioară când e vorba de agricultura ecologică. Care sunt motivele? Schemele de ajutor sunt deschise doar o singură lună pe an, în noiembrie sau decembrie. Astfel, un număr foarte mic de fermieri beneficiază de fonduri. În plus, sumele sunt mici, așa că fermierii nu sunt cu adevărat atrași de trecerea la agricultura ecologică. Ca o comparație, sunt doar 50 de ferme care produc lactate bio față de peste 18.000 convenționale.

Ce se întâmplă, totuși, în fermele ecologice irlandeze? 1400 de agricultori cresc vite și 600 se ocupă de oi în regim biologic. În 300 de ferme se cultivă legume, iar în 161 cereale. Surpriza plăcută vine de la acvacultură. Irlanda produce anual nu mai puțin de 22.000 de tone de somon (44% din totalul producției din UE în 2017) și 4.000 de tone de scoici. Doar chinezii sunt peste irlandezi la acest capitol.

Citeşte şi: