Germania este una din forțele Europei în ceea ce privește agricultura ecologică. Istoria veche de aproape un secol în acest domeniu și tehnologiile descoperite și implementate au făcut din Germania un standard din acest punct de vedere. Nemții sunt în toate topurile importante făcute pe baza datelor din terenurile lucrate cu tehnologii prietenoase cu mediul.

Primele informații despre agricultura organică în Germania sunt tocmai din 1924, când Rudolf Steiner a alcătuit o listă cu 8 lucruri de bază despre acest domeniu, numit ulterior agricultură biodinamică. În anii 50, doctorul Hans-Peter Rusch a pus bazele metodelor de cultură organice, alături de elvețianul Hans Muller. Fundația Ecologie&Agricultură a luat naștere în 1961, iar 10 ani mai târziu s-a înființat cea mai mare organizație a producătorilor ecologici, Bioland.

1989 a fost anul în care au început programele de sprijin financiar pentru fermierii ecologici. În 1991, Germania a găzduit prima conferință științifică a țărilor vorbitoare de limbă germană. În 2002, a fost lansată prima schemă dedicată agriculturii organice la nivel federal. În același an a fost înființată Federația Germană a Industriei Organice.

Haideți să vedem cum stă Germania acum. La nivel continental, nemții sunt pe locul 4 în ceea ce privește suprafața totală de teren lucrat cu tehnologii ecologice, adică 1.521.314 hectare, adică 10% din aria totală europeană destinată agriculturii organice. Germania s-a situat pe locul 3 în 2018 în topul creșterii numărului de hectare utilizate de fermierii bio, cu 148.157 hectare, după Franța și Spania.

Dacă ne uităm la distribuția de producători organici în Europa, Germania deține 8% din numărul acestora (poziția a cincea). Mult mai bine stă la procentul de procesatori, adică 23% (locul 3). Germania a fost însă campioană în clasamentul pieței de produse organice, cu o cifră de afaceri totală de 10.9 miliarde de euro. În lume, doar cei din Statele Unite îi depășesc pe nemți. Prin comparație, în 1999, suma era de 1.5 miliarde de euro.

Pe plan intern, cota de piață a produselor ecologice a ajuns la 5.3% din total. Pe piața europeană, produsele alimentare și băuturile organice din Germania reprezintă 27% din total. Ca nivel de consum pe cap de locuitor, nemții sunt pe poziția a șaptea pe Bătrânul Continent, cu 132 de euro. Din punct de vedere al numărului de ferme organice, acesta s-a situat în 2019 la nivelul de 34.110, cele mai multe fiind în Bavaria (10.538).

DATE STATISTICE

22.9% DIN TOTALUL SUPRAFEȚEI DESTINATE AGRICULTURII ORGANICE ÎN GERMANIA SE AFLĂ ÎN BAVARIA

5.866 DE FERME ORGANICE EXISTAU ÎN GERMANIA ÎN 1994. ACUM SUNT DE 6 ORI MAI MULTE

480 DE EURO / HA ERA SPRIJINUL PRIMIT ÎN 2013 DE UN AGRICULTOR PENTRU PRODUCEREA DE LEGUME ORGANICE

Să vedem ce produse organice cumpără nemții. În 2019, cele mai mari vânzări au fost la făină, ouă și lapte. Cele mai mari creșteri în același ani s-au înregistrat la cartofi, lactate și legume, cu peste 20%. Unde vor să ajungă nemții în 2030? Ținta anunțată de Ministrul Agriculturii, Julia Klockner, este ca Germania să aibă 20% din suprafața agricolă destinată tehnologiilor ecologice.

Citeşte şi: