Cel puțin o treime din speciile de copaci din întreaga lume sunt expuse riscului de dispariție, avertizează un nou raport de referință.

Studiul de cinci ani asupra celor 60.000 de specii de arbori de pe glob a constatat că 30% – 17.500 dintre acestea – sunt în prezent în pericol de dispariție.

„Asta înseamnă că numărul speciilor de arbori amenințati la nivel global este de două ori mai mare decât cifra combinată a mamiferelor, păsărilor, amfibieniilor și reptilelor amenințate”, a declarat Botanic Gardens Conservation International (BGCI), care a publicat raportul State of the World’s Trees.

Peste 440 de specii de arbori sunt deja pe punctul de dispariție, cu mai puțin de 50 de exemplare în sălbăticie.

Potrivit raportului, care a fost compilat de peste 60 de parteneri instituționali, precum grădini botanice, instituții forestiere și universități, precum și peste 500 de experți – 58% din copacii europeni nativi sunt amenințați cu dispariția.

Cu toate acestea, țara cu cel mai mare număr de specii de copaci amenințate este Brazilia. Națiunea latino-americană numără 8.847 de specii de arbori – cel mai mare număr din lume – dar aproximativ o cincime (1.788) sunt amenințate.

Conform raportului, speciile de arbori insulari sunt mai proporțional expuse riscului. „Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece multe insule au specii de copaci care nu pot fi găsite nicăieri altundeva”, notează BGCI.

Indonezia și Malaezia sunt ambele printre primele 5 țări cu biodiversitate din lume, cu 5.716 și, respectiv, 5.422 specii de arbori. Aproape 25% dintre acestea sunt amenințate.

Principala amenințare la adresa copacilor este agricultura, prin defrișarea pădurilor, care afectează 29% din speciile de arbori. Este urmată de tăierea lemnului (27%), creșterea animalelor (14%), urbanizare și incendii (ambele 13%).

Raportul arată că schimbările climatice reprezintă o amenințare în creștere. Schimbarea temperaturii și a condițiilor meteorologice înseamnă că mulți copaci riscă să piardă zone pentru un habitat adecvat. Cel puțin 180 de specii de arbori sunt direct amenințate de creșterea nivelului mării și de evenimentele meteorologice severe.

Dăunătorii și bolile care afectează copacii sunt, de asemenea, afectate de schimbările climatice, care le modifică oportunitățile de supraviețuire în medii noi.

O ciupercă invazivă care și-a luat originea în Asia și care provoacă Ash Diebark, o boală cronică a frasinului care duce în cele din urmă la moartea arborelui, a fost detectată pentru prima dată în Polonia și Lituania în anii ’90. De atunci s-a răspândit în majoritatea țărilor europene.

Pierderea copacilor este deosebit de îngrijorătoare, deoarece pădurile joacă un rol major în ecosistemul lumii. Acestea reprezintă 50% din carbonul terestru global și găzduiesc 75% din apa dulce accesibilă din lume.

De asemenea, oferă habitat și hrană pentru milioane de alte specii, inclusiv animale, plante și microorganisme.