Ginkgo Biloba este cea mai veche specie de copac de pe planetă, supraviețuiește, așa cum o știm azi, de aproape 200 de milioane de ani. În urma unui studiu, oamenii de ștință au aflat secretul logevității. În genele țesutului vegetal al copacului Ginkgo Biloba nu există procesul de îmbătrânire. 

În luna ianuarie a acestui an a fost publicat în revista științifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences, studiul unor oameni de știință americani și chinezi, care au studiat îmbătrânirea a 34 astfel de copaci, cu vârste cuprinse între 15 și 667 de ani, din diferite provincii chineze.

Unii copaci trăisc sute de ani, iar longevitatea lor îi intriga pe oamenii de știință, care, până acum, nu găsiseră un răspuns clar pentru a explica fenomenul. De curând, oamenii de știință au reușit să descifreze secretul longevității Ginkgo Biloba, specie de arbori originară din China, care poate trăi mai bine de 1.000 de ani.

Cercetătorii din Statele Unite și China au făcut o analiză genetică asupra cambiului vascular al acestor copaci (țesut vegetal situat între țesutul lemnos și cel liberian de sub scoarță, care asigură creșterea secundară în grosime a tulpinii și a rădăcinii) și au ajuns la concluzia că genele cambiului nu conțin programul de senescență (procesul de îmbătrânire).

„La oameni, când îmbătrânesc, sistemul imunitar începe să nu mai funcționeze așa bine”, explică autorul principal al studiului, Richard Dixon. „Or, sistemul imunitar al acestor arbori, chiar dacă au 1.000 de ani, seamănă cu cel al unuia tânăr de 20 de ani”, spune cercetătorul.

Această specie a fost martora unor mari catastrofe, cum ar fi extincția dinozaurilor sau bombardamentul atomic de la Hiroshima și cu toate acestea, astăzi, ne putem bucura de beneficiile spectaculoase ale acestei plante. Oamenii de știință au descoperit secretul acestui arbore cu longevitate extraordinară, iar răspunsul este simplu ; un sistem imunitar care nu slăbește.