În cadrul unui studiu publicat în revista Restoration Ecology, o echipă de cercetare condusă de Universitatea din Adelaide a descoperit că revegetarea spațiilor verzi din orașe poate îmbunătăți diversitatea microbiotei solului pentru o stare mai naturală, biodiversă, care aduce beneficii și pentru sănătate umană.
Cercetătorii au comparat compoziția unui tip de vegetație din spații verzi urbane cu diferite niveluri de diversitate, inclusiv peluze, loturi vacante, parcuri sau păduri.
Scopul cercetării a fost să înțeleagă dacă este posibilă restabilirea microbiomului spațiilor verzi urbane, un proces cunoscut sub numele de redirecționarea microbiomului. Se crede că acest proces ar putea expune la o varietate și un număr mai mare de microbiote (organisme care trăiesc într-un mediu specific) și poate oferi o formă de pregătire, protecție și reglare a sistemului imunitar.
„Urbanizarea ne-a schimbat radical copilăria. Mai mult timp petrecut în interior, diete de proastă calitate și expunere mai mică la medii sălbatice a dus la creșteri semnificative ale bolilor care nu sunt transmisibile, precum sănătatea respiratorie mai slabă”, spune Jacob Mills, un cercetător de la Institutul de Științe Biologice și Mediu al Universității din Adelaide.
Cu cât este mai diversă biodiversitatea solului, cu atât funcția ecosistemului este mai bună. Spațiile urbane cu o diversitate microbiană tind să fie mai favorabile agenților patogeni și dăunătorilor cunoscută și sub denumirea de „buruieni microbiene”.
Creșterea diversității speciilor de plante este importantă pentru structura comunităților microbiene și crește funcția ecosistemului.
Autorii studiului sunt de părere că acesta oferă o bază pentru proiectanții urbani, pentru a plasa mai multă vegetație și accesul la diverse spații verzi atunci când dezvoltă și crează spațiile urbane.