Costurile ridicate ale furajelor oferă statelor membre un motiv de îngrijorare, în timp ce Comisia Europeană speră că prețurile furajelor vor scădea în viitorul apropiat.

Delegația croată a abordat problema la cea mai recentă reuniune a miniștrilor agriculturii din 19 iulie, subliniind că prețurile furajelor din țară au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii șapte ani.

Potrivit unei surse diplomatice, punctul de pe ordinea de zi a primit sprijin din partea a două treimi din alte state membre, care au subliniat, de asemenea, că prețurile ridicate ale furajelor ar putea afecta recuperarea post-pandemică a sectoarelor cărnii, împreună cu amenințarea constantă a porcilor africani febră și gripă aviară.

Croații au solicitat Comisiei să examineze toate opțiunile disponibile pentru stabilizarea sectorului, fie sub formă de sprijin financiar, fie prin alte mecanisme eficiente.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a încercat să liniștească pe țările în cauză, afirmând că este posibil ca prețurile furajelor să scadă, a declarat pentru Euractiv o sursă a UE. El a adăugat că există măsuri în politica agricolă comună (PAC), principalul program al UE de subvenții agricole, pentru a sprijini sectorul zootehnic în caz de criză a prețurilor.

O altă sursă diplomatică contactată de Euractiv a declarat că punctul de pe ordinea de zi era un scenariu care să mențină subiectul pe radarul Comisiei, deschizând posibilitatea consolidării apelului în septembrie din cauza perspectivelor îngrijorătoare.

„Se pare că lucrurile nu se vor schimba în viitorul apropiat, așa că problema va rămâne”, a spus sursa, care nu împărtășește punctul de vedere al Comisiei cu privire la acest aspect.

Potrivit sursei, dacă prețurile furajelor rămân ridicate, sectorul zootehnic se va confrunta cu un scenariu de furtună perfectă, după închiderea sectorului Horeca (hoteluri, restaurante și cafenele), tulburările de pe piețele globale și anumite decizii luate de parteneri comerciali precum China și America de Sud.

Nu este prima dată când statele membre solicită Comisiei să monitorizeze marjele de profit ale fermelor zootehnice și să ia măsuri după cum este necesar.

Anterior, Spania și alte state membre se plângeau de creșterea între 25% și 60% a prețului pe piața internațională a hranei pentru animale, în special a făinii de soia, dar și a porumbului, grâului și orzului.

La reuniunea din iunie a miniștrilor agriculturii din UE-27, Letonia și Spania au subliniat că sectorul zootehnic este încă vulnerabil în fața reducerii producției și a costurilor crescute de intrare care afectează veniturile producătorilor.

Se estimează că prețul hranei pentru animale reprezintă până la 80% din costurile totale pentru fermieri.

Potrivit unei note de fond a Consiliului UE, costurile ridicate ale furajelor au un impact deosebit de negativ asupra marjelor înguste ale fermelor de lapte, care se confruntă cu dificultăți serioase, deoarece nu sunt în măsură să transfere costul suplimentar la următoarele verigi din sectorul agroalimentar.