Ecosistemele lumii care sechestrează cel mai mult carbon, inclusiv pădurea amazoniană, se degradează constant, presându-i  pe oamenii de știință să găsească noi modalități de a stopa acumularea de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă. Un nou studiu condus de Universitatea din Sheffield (UOS) sugerează că stropirea prafului de rocă pe terenurile agricole ar putea aspira miliarde de tone de CO2 din aer anual și ar putea ajuta la îndeplinirea obiectivelor climatice globale.

Strategia prafului de rocă, numită îmbunătățirea intemperiilor de rocă (ERW) este o tehnică concepută pentru a reduce cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă. Pe măsură ce rocile se descompun în mediu, acestea absorb în mod natural CO2. Metoda ERW accelerează acest proces transformându-le în praf de rocă pentru a-și mări suprafața, adăugând apoi pulberea în soluri pentru a accentua procesul de sechestrare.

Echipa UOS a finalizat prima analiză completă a ceea ce s-ar putea obține prin această metodă și cât de mult CO2 ar putea capta dacă ar fi aplicată pe terenurile de cultură din întreaga lume. Prin evaluarea sa, echipa a constatat că ERW poate atrage în fiecare an două miliarde de tone de CO2 din aer, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din emisiile totale actuale ale Europei.

Cei mai mari poluanti din lume, SUA, India și China, au cel mai mare potențial de ERW, deoarece au zone vaste de terenuri agricole și vreme destul de caldă, ceea ce îmbunătățește reacțiile chimice. Cercetătorii cred că aceste țări pot elimina până la un miliard de tone de CO2 pe an.

Cercetătorii spun că rocile pulverizate pot proveni din materiale reziduale produse de diverse industrii, iar multe mine produc deja praf ca produs secundar; prin urmare, există deja stocuri.

Bazaltul este preferat pentru ERW, fiind cea mai bună rocă pentru captarea CO2, prin conținutul de calciu și magneziu. Ca bonus, bazaltul conține, de asemenea nutrienți, cum ar fi fierul și potasiul, care sunt adesea rare în solurile cultivate intens. Tehnica ar trebui să fie ușor de implementat, deoarece fermierii adaugă deja praf de calcar agricol în sol pentru a reduce acidifierea, iar adăugarea unui alt praf de rocă ar putea face parte din procese agricole.

„Practica de răspândire a rocilor zdrobite pentru a îmbunătăți pH-ul solului este obișnuită în multe regiuni agricole din întreaga lume. Tehnologia și infrastructura există deja pentru a adapta aceste practici pentru a utiliza praful de rocă bazaltică. Aceasta oferă o tranziție potențial rapidă în practicile agricole pentru a ajuta la captarea CO2 pe scară largă”, a explicat profesorul Steven Banwart, unul dintre conducătorii studiului.

Echipa UOS și-a publicat constatările în revista Nature.