În 2016, mai puțin de 4% din produsele alimentare și băuturile nou introduse pe piața poloneză au fost etichetate drept „organice”. În 2020, acest indicator a crescut la 20%.

În același timp, 46% dintre consumatorii polonezi consideră ingredientele naturale drept cel mai important criteriu atunci când aleg produse alimentare. Pentru ei, este chiar mai important decât, de exemplu, un conținut scăzut de zahăr (33%), conținutul de grăsimi sau de sare, arată rezultatele unei cercetări realizate de Mintel și BNP Paribas.

Agricultura industrială și importurile ieftine împiedică progresul. Dar, chiar și așa, ținând seama de schimbarea comportamentului consumatorilor, rentabilitatea agriculturii ecologice în majoritatea spațiului european nu poate fi garantată. Agricultura ecologică pierde încă în fața companiilor de producție de masă, care cultivă extensiv și afectează biodiversitatea și natura.

Fermierii polonezi sunt e părere că politica agricolă comună (PAC) a UE are multe avantaje binecunoscute, dar și unele dezavantaje.

Avantajele includ deschiderea frontierelor către fluxul de mărfuri pe piața internă a UE; acordarea de subvenții; crearea unui sistem de compensare pentru dezastrele naturale; introducerea obligativității de etichetare a alimentelor, îmbunătățirea calității producției de plante în agricultura ecologică și, nu în cele din urmă, creșterea nivelului de trai al fermierilor.

Dar sunt și dezavantaje cheie pentru fermierii ecologici, precum birocrația exagerată; plata subvențiilor pe hectar, care nu susține în mod corespunzător fermele ecologice; o scădere accentuată a biodiversității; subvenționarea creșterii industriale a animalelor sau sprijinul insuficient pentru agricultura ecologică.