Măslinele sunt fructe care cresc în copac și care nu pot fi consumate imediat după ce sunt culese. Consumul de măsline este recomandat în cazul curelor de slăbire, nutriţioniştii arătând că măslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu până la 200 kcal. Pentru a putea fi consumate, măslinele sunt supuse procesării.

Există cinci metode de procesare a măslinelor:

  • tratarea cu sare, atunci când sunt păstrate timp de 4 – 6 săptămâni în sare;
  • tratarea cu saramură, atunci când măslinele sunt înmuiate într-o compoziție de apă sărată aproximativ cinci săptămâni;
  • tratarea cu apă, atunci când se pun la murat în apă timp de 4 săptămâni;
  • tratarea cu soluţie alcalină, atunci când măslinele sunt lăsate la macerat câteva săptămâni şi apoi spălate;
  • tratatea cu ulei, atunci când sunt lăsate la macerat în sare şi ulei.

În funcţie de metoda de procesare, măslinele capătă textură şi culori diferite, de la verzi, maro, negre până la galbene sau roşii.

Măslinele verzi sunt culese atunci când sunt încă necoapte şi au un gust mai amar decât cele negre, deoarece stau mai mult timp în saramură. În schimb, măslinele negre sunt mai moi, au un gust mai dulce şi un conţinut mai mare de grăsimi, deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp.

! De-a lungul anilor, piaţa a fost invadată de măslinele prelucrate cu aditivi şi coloranţi care le transformă dintr-o sursă de vitamine şi minerale în conserve fără nicio valoare nutritivă. Cele mai periculoase măsline, spun nutriţioniştii, sunt cele umplute, care conţin şi cei mai mulţi aditivi alimentari pentru potenţarea gustului. .