Protejarea culturilor împotriva bolilor și dăunătorilor este esențială pentru a asigura securitatea alimentară. Aproximativ 95% din alimente provin din agricultura convențională, care folosește pesticide chimice pentru a menține culturile sănătoase. Totuși, alternativa pesticidelor organice este utilizată tot mai mult.
Unele pesticide organice conțin spori vii ai ciupercii Trichoderma, care au capacitatea de a suprima alți agenți patogeni. Cercetătorii de la Universitatea din Göttingen au descoperit acum că o specie de Trichoderma poate provoca putrezirea severă a știuleţilor de porumb.
Rezultatele au fost publicate în revista Frontiers in Agronomy.
Izbucnirea masivă a unei specii necunoscute anterior de Trichoderma pe știulete de porumb în Europa a fost detectată pentru prima dată în sudul Germaniei în 2018. La plantele afectate s-au format straturi de spori gri-verzi pe boabele de porumb și între frunzele care formează cojile știuleţilor . În plus, boabele infestate au germinat prematur.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au adus plantele de porumb din seră în contact cu Trichoderma prin inoculare. Au putut apoi să demonstreze că conținutul de substanță uscată al știuleţilor de porumb este foarte redus. Annette Pfordt, doctorandă la Departamentul de Științe ale Culturii de la Universitatea din Göttingen și primul autor al studiului, a analizat 18 tulpini separate de Trichoderma, în principal din știulete de porumb din sudul Germaniei și Franței, pe parcursul a doi ani. Ea a descoperit că unele dintre aceste tulpini sunt extrem de agresive, cu o infestare de 95 până la 100%.
Prin intermediul analizelor genetice moleculare, acești spori ar putea fi atribuiți speciei relativ noi Trichoderma afroharzianum. În cadrul acestei specii de ciuperci, par să fi evoluat tulpini patogene de plante necunoscute anterior, care sunt acum responsabile pentru această boală nou descoperită care afectează porumbul.
„Specia utilizată în produsele de protecție a plantelor organice este o rudă apropiată, și anume Trichoderma harzianum. Tulpinile acestei specii nu au fost la fel de agresive în studiu, dar în experimentele de inoculare au dus și la o ușoară infestare pe știulet”, spune Pfordt.
„Deși investigațiile efectuate până acum arată că tulpinile Trichoderma utilizate în produsele organice de protecție a plantelor diferă de formele agresive găsite acum, este clar, de asemenea, că riscurile legate de utilizarea microorganismelor vii în protecția plantelor trebuie investigate temeinic”, adaugă Profesorul Andreas von Tiedemann, șeful Departamentului de patologie și protecție a plantelor de la Universitatea din Göttingen.
În legumicultură, se pot utiliza „agenți Trichoderma”, de exemplu pentru combaterea bolilor precum Botrytis (mucegai gri) sau Fusarium și pentru a reduce agenții patogeni putreziți pe produsele din culturi. Sunt disponibile pe piață diverse produse ecologice care conțin Trichoderma. Sunt utilizate aproape exclusiv în agricultura ecologică. Speciile de Trichoderma aparțin ascomicetelor și se găsesc în întreaga lume în sol, pe rădăcinile plantelor, în resturile vegetale în descompunere și pe lemn. Aceștia acționează ca descompunători ai substraturilor și ca antagoniști ai altor microorganisme. Este pentru prima dată când sunt descriși ca agenți patogeni pe plante.