Producțiile de porumb și floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, față de anii precedenți, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare și asupra producțiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci și în zootehnie, susțin asociațiile fermierilor.

Această secetă ar fi putut genera doar o creștere a prețului la uleiul de floarea soarelui, însă, deoarece nici din Republica Moldova sau Ucraina nu se poate aduce floarea soarelui pentru că nici acolo nu a fost producție suficientă, atunci va fi o problemă undeva din martie – aprilie a anului viitor, pentru că stocurile adunate vor ajunge până în primăvară, dar până în vară mai este destul de mult.

Dacă aveam o medie de 2.500 – 2.700 kg/hectar în anii trecuți la floarea soarelui, anul acesta vom avea 1.300 – 1.400 kg/hectar media pe țară. Se preconiza să se însămânțeze 900.000 hectare, dar nu știm dacă s-a semănat atât. Seceta a distrus o parte din cultură, dar a mai fost și lipsa tratamentului la sămânță, în primăvara, pentru dăunătorul Tanymecus – acele nicotinoide despre care vorbim tot timpul – care a făcut ca fermierii să semene și mai puțină floarea soarelui, renunțând la această cultură în favoarea celei de porumb.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România s-a situat anul trecut pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată și producția realizată de porumb boabe.

România a obținut în 2019 o producție de 16,9 milioane de tone de porumb boabe, de pe o suprafață de 2,6 milioane hectare, iar randamentul înregistrat a fost de circa 6.500 kg/ha. La floarea soarelui, recolta a fost de 3,45 milioane de tone de pe o suprafața însămânțată de 1,3 milioane hectare și o medie de 2.660 kg/ha.