Pe lângă meri, pruni și gutui, agricultorii români și-ar putea îndrepta privirea către fructele exotice, care par să prindă rădăcini. Kiwi, curmale, sau, de ce nu, banane, specialiștii spun că în țară se găsește sol potrivit pentru astfel de culturi, iar temperaturile sunt din ce în ce mai mari.
În livezile Universității de Agricultură din București, în campusul experimental al Facultății de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, se regăsesc deja aceste soiuri, care s-au adaptat și dau roade.
Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București: „După părerea mea, tot ce înseamnă sudul țării, Dobrogea, sudul țării și vestul, partea de vest a țării, adică în bazinele tradiționale pentru cultura piersicului și caisului. Poate să fie cultivat acolo fără niciun fel de probleme”.
Curmalele și bananele nordului sunt alte două specii de fructe cărora le priește vremea de la noi din țară.
Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București: „Avem nevoie de fermieri care să aibă puțin curaj de întreprinzători care să își dorească să investească în niște culturi de nișă, dar care sunt perfect adaptate condițiilor din România”.