Primul pas pentru înființarea unei livezi de gutui este alegerea terenului în funcție de cerințele plantei față de climă, lumină și sol. Gutuiul are întotdeauna rezultate bune pe solurile fertile, cu umiditate crescută și cu un conținut redus de calcar (sub 8%).

În ceea ce privește distanța de plantare, se recomandă a se lăsa aproximativ 4 metri între rânduri și 3 metri între pomii plantați pe un rând.

Pentru gutui sistemul de cultură folosit poate fi cel clasic, cu distanțe de plantare de 5×4 metri (cu o densitate de 500 de pomi la hectar), cu pomi dispuși sub formă de piramidă, sau cel intensiv, cu distanțe de plantare de 4×3 metri (4 metri între rânduri și 3 metri între pomi), ceea ce s-ar putea traduce printr-o densitate de aprox. 1200 de pomi la hectar.

Înainte de plantarea efectivă a pomilor sunt necesare două lucrări esențiale pentru obținerea unei culturi sănătoase, cu rod bogat. În primul rând, este vorba despre fasonarea rădăcinilor, care înseamnă tăierea și îndepărtarea porțiunilor de rădăcină care sunt vătămate sau îndoite, cu scopul de a stimula creșterea unora noi, fără probleme.

O altă operațiune este mocirlirea rădăcinilor, care e realizată exact înainte de plantare și care constă în introducerea rădăcinilor gutuiului într-un amestec alcătuit din părți egale de apă, gunoi de grajd și pământ. După ce se plantează copacii, se udă bine terenul.