Mulți operatori ai pieței europene și în special operatorii pieței regiunii Mării Negre consideră că producțiile estimate de porumb, soia, grâu, rapiță și orz nu sunt suficiente pentru a reflecta starea reală a lucrurilor în domeniu.
De exemplu, producția estimată de grâu în Rusia a rămas neschimbată – la 78 de milioane de tone, deși datele publicate de autoritățile ruse arată că deja au fost recoltate peste 80 de milioane de tone. Mai mult, 15% din suprafața cultivată nu a fost încă recoltată.
Aceeași situație se observă și la orz: producția estimată a rămas neschimbată la 20,3 milioane de tone, deși 20,6 milioane de tone au fost deja recoltate, iar 13% din suprafață este în proces de recoltare. Modificările respective vor fi reflectate în raportul din octombrie, ceea ce ar putea duce la modificarea prețurilor în regiune.
Plus, operatorii susțin că reducerea estimărilor privind producția de porumb și floarea soarelui nu reflectă pe deplin situația pieței. Revizuirea producției de porumb în Rusia cu -0,3 milioane tone și în Ucraina cu -1 milion tone este prea mică pentru a reflecta realitatea pagubelor provocate de o vară foarte uscată. Pentru floarea-soarelui, scăderea estimărilor producției cu doar -0,5 milioane de tone este considerată prea mică atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia.
Potrivit sursei citate, prețurile pentru grâu au închis piețele din Europa pe o poziție incertă, neutră pentru porumb și prețuri în continuă creștere pentru soia. Pe Euronext, prețurile au scăzut pentru grâu, au rămas neutre pentru porumb și în creștere pentru rapiță. Suprafața cultivată cu rapiță ar putea fi mai mică de 1 milion de hectare, având în vedere seceta persistentă.
Franța a început recoltarea porumbului. Evaluarea recoltei de porumb realizată de FranceAgrimer a fost redusă cu 1 punct până la 60%.