Livada este un element ce asigură prospețime și culoare fiecărei grădini. Aceasta colorează gradina primavara cu flori, atrage polenizatori și oferă fructe delicioase și aromate. În plus, pomicultura poate fi o activitate relaxantă practicată cu plăcere, care te mulțumește pe toate planurile.

Cultivarea mărului în livadă

 Mărul este o specie ușor de cultivat. Acesta este un pom cu o capacitate mare de refacere. În mod teoretic mărul este o specie cu mare amplitudine geografică, poate fi plantat în orice zonă geografică a țării noastre. Acesta are nevoie de 4 mp pentru a face fructe delicioase și aromate.

Soiurile pitice de măr se plantează la distanțe mai mici 2X2 m, și ating înălțimi de 2.5 m. Aceste soiuri au rădăcina superficială de acea nu suportă seceta și au nevoie de irigații. Soiurile de vigoare medie și mare se plantează la distanțe de 3.5X4m, formează coroane mari, sunt puțin pretențioase la calitatea solului și rezistă la secetă.

Există soiuri de măr de vară ce pot fi păstrate doar câteva zile, soiuri de măr de toamnă care pot fi păstrate până la începutul iernii și soiuri de măr de iarnă ce pot fi păstrate până în luna mai a anului viitor.

Cele mai indicate specii sunt: Măr Starkrimson,  Măr Idared,  Măr Golden Delicios, Măr Tenroy,  Măr Freedom,  Măr Florina,  Măr Jonagold.

Cultivarea prunului în livadă

Prunul poate fi plantat în toate zonele țării, fructele sale putând fi consumate proaspete, uscate sau conservate. Prunul este un alt pom fructifer, de interes într-o gradină. Acesta are nevoie doar de 6 mp pentru a se dezvolta și pentru a răsplăti cu fructe proaspete și gustoase.

Prunul trebuie să fie prima alegere pentru un grădinar cu puțina experiență pentru că nu are nevoie de îngrijiri speciale deosebite. Specie longevivă poate ajunge la vârsta de 50 de ani, atinge 9 m înălțime și poate fi îngrijit în funcție de spatiul liber existent.

Distanta de plantare este de 4X4.4 m și intră pe rod la 3-5 ani de la plantare.

Recomandam soiurile: Prun Cacanska Leepotica, Prun Silvia, Prun Centenar, Prun Stanley.