Un nou studiu al Universității Curtin a demonstrat cum un produs ieftin și disponibil în majoritatea caselor, ar putea fi cheia unor practici mai bune de restaurare ecologică, cu beneficii majore pentru mediu și agricultură.

Studiul a arătat că aspirina, care apare în mod natural în scoarța salciei și a altor plante, poate îmbunătăți supraviețuirea speciilor de iarbă importante pentru refacerea ecologică atunci când este aplicată ca tratament semințelor, informează Science Daily.

Acidul salicilic este folosit pentru proprietățile sale medicinale de mai bine de 4000 de ani, iar versiunea sa sintetică modernă, acidul acetilsalicilic sau aspirina este unul dintre cele mai utilizate medicamente din lume.

„Cercetările noastre au descoperit că aspirina poate face mai mult decât să amelioreze durerea de cap; poate ajuta, de asemenea, la refacerea terenurilor degradate și a ecosistemelor și la stabilitatea pășunilor sustenabile prin îmbunătățirea creșterii și rezistenței plantelor”, a explicat Dr. Simone Pedrini, autor principal al studiului.

Acest studiu a fost realizat pe ierburi perene native și a arătat că aplicarea unor concentrații foarte scăzute de acid salicilic la semințe poate îmbunătăți supraviețuirea plantelor și, prin urmare, eficacitatea acesteia în atingerea obiectivelor de restaurare.

„Acidul salicilic era deja cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți rezistența la stres pentru plante precum roșiile, făcându-l util pentru industria agricolă, dar efectul său asupra speciilor native și potențialul de a ajuta la refacerea peisajului erau încă necunoscute,” a mai declarat Pedrini.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a testa acidul salicilic ca strat de acoperire în alte specii sălbatice pentru a îmbunătăți rezistența plantelor native la secetă, temperaturi extreme, salinitate, agenți patogeni și erbicide.

Mai mult, acoperirea cu acid salicilic în combinație cu alți compuși benefici ar trebui testată pe o gamă mai largă de specii de plante utilizate în restaurare, deoarece impactul lor combinat asupra germinării semințelor, apariției, creșterii și stabilității plantelor ar putea îmbunătăți desfășurarea cu succes a semințelor native pe peisaje degradate, permițând în cele din urmă o restaurare mai eficientă pe bază de semințe.