OMG înseamnă „organism modificat genetic”, iar când vorbim despre un OMG, ne referim la un organism al cărui material genetic a fost modificat artificial pentru a i se conferi o nouă proprietate, ca de exemplu, rezistența plantei la o boală, insecte sau secetă sau creșterea productivității culturilor agricole.
Folosirea organismelor modificate genetic a fost întotdeauna controversată, deoarece sunt foarte dăunătoare organismului uman, iar cele mai afectate culturi sunt cele de porumb, bumbac, soia, rapiță, sfeclă de zahăr, produse des consummate de oameni și/ sau animale.
UE are reguli foarte stricte și proceduri de autorizare complexe pentru cultivarea și comercializarea acestora. Începând din aprilie 2015, statele pot decide dacă permit cultivarea OMG-urilor pe teritoriul lor.
Pe teritoriul UE, atât pentru cultivarea, cât și pentru comercializarea OMG-urilor importate pentru produse alimentare și furaje este necesară o autorizare în prealabil, care include evaluarea științifică a riscurilor. Autorizarea nu este răspunsul pentru stoparea răspândirii acestor produse pe piața europeană, deoarece permiterea OMG-urilor pe teritoriul UE, semnifică fie cultivarea, fie importarea din țări terțe. 58 de OMG-uri sunt autorizate, în Uniunea Europeană pentru folosirea în produse alimentare și furaje, iar alte 58 de OMG-uri așteaptă să obțină autorizație.
În 2013, UE avea nevoie de 36 de milioane de tone de soia pentru a alimenta vitele; 1,4 de tone dintre acestea erau nemodificate genetic și produse în UE. Uniunea este, deci, dependentă de importuri în acest sector. Aceste produse modificate genetic, nu sunt neapărat consumate de oameni, ci sunt ingerate de animale ulterior sacrificate pentru consum.
Makkai Gergely, Doctor în științele naturii și autorul unei cărți despre Uniunea Europeană, a denumit câteva argumente care ar trebui să ne convingă să stăm departe de aceste produse modificate genetic : alergiile, intoxicații sau chiar rezistența la antibiotice. Problema devine agravantă în situația în care devin rezistente la antibiotice bacterii cauzatoare de boli.