Îngrijorarea consumatorilor cu privire la schimbările climatice determină o schimbare a dietelor și a preferințelor alimentare. Iar odată cu orientarea populației către alegeri sustenabile, biotehnologia plantelor și protecția plantelor ajută la reducerea cantității de apã utilizate, previn risipa alimentară, determină creșterea biodiversității și reduc gazele de seră.
Toate sistemele alimentare, de la producția primară până la consum se bazează pe resurse naturale precum apă, sol fertil și biodiversitate. Lanțul alimentar este responsabil de consumul a 30% din energia produsă global și generează peste 20% din totalul gazelor de sera.
Pentru ca cele 10 miliarde de oameni care vor popula Terra în 2050 să aibă o alimentație sustenabilă, experții susțin că nu ar trebui să nu mai distrugem habitatele naturale, să protejam biodiversitarea existentă, să reducem și să manageriem responsabil consumul de apă, să reducem substantial poluarea cu azot și fosfor, să producem zero emisii de dioxid de carbon și metan).
Un studiu din 2019, desfasurat în 16 țări a concluzionat faptul că sistemele alimentare au potențialul de a avea grijă de sănătatea umană și de a sprijini sustenabilitatea mediului inconjurator, dar în acest moment le amenință pe amândouă.
Datele ingrijoratoare arată că din cauza tendințelor alimentare actuale și a creșterii estimate a populației până la 10 miliarde de persoane, până în 2050, riscurile asupra planetei și a noastră se vor exacerba (concretizandu-se in pandemii, emisii ridicate de gaze cu efect de seră, poluare cu azot și fosfor, pierdere a biodiversității, utilizare în exces a apei și a pământului).
Concluziile cercetării susțin că dacă am transforma felul în care mâncăm până în 2050, prin reducerea cu peste 50% a consumului global de alimente nesănătoase (zahar și carne rosie) și prin creșterea cu peste 100% a consumului de alimente sănătoase (fructe, legume, nuci, leguminoase), am evita 10,8-11,6 milioane de decese în fiecare an (o reducere cu 19-23,6 %)
Ce defineste o dietă sustenabilă?
Factorii care determină cât de sustenabilă este o anume alimentație includ: disponibilitatea nutrițională, sănătatea generală, costul relativ, biodiversitatea și protecția ecosistemului. Luând în considare toți acești factori, vom proteja planeta, iar aceasta ne va oferi în continuare destule resurse pentru generațiile viitoare.
Majoritatea studiilor susțin ideea că alimentația vegană și cea vegetariană vin la pachet cu o scadere a pãmântului cultivat și a emisiilor de gaze cu efect de serã, cea din urmã folosind și cea mai puțină apă.