Danezii de la FirstFarms, cu o serie de investiții în agricultura românească, au finalizat tranzacția de vânzare a 618 hectare, dintr-un total de 1.675 hectare de teren în vestul României, cu echivalentul a peste 11,4 milioane euro.

Veniturile din vestul României reprezintă 5% din veniturile totale ale FirstFarms. „Vânzarea este în concordanță cu planurile noastre și va restructura operațiunea în vestul României, așa că până în 2021 nu este de așteptat să fie operațiuni în acest centru”, spune CEO-ul FirstFarms, Anders H. Nørgaard.

Potrivit sursei citate, în martie danezii au semnat un acord condiționat pentru a prelua terenurile din România ale companiei daneze AIC, deținute prin intermediul firmei AISM, tranzacție care va fi parafată prin cedarea către vânzători a unui pachet de acțiuni în FirstFarms.

În luna ianuarie, FirstFarms a semnat o scrisoare de intenție privind preluarea AIC, ale cărei principale active sunt în România. Acordul semnat acum se referă însă doar la preluarea firmei din România.

FirstFarms este o o companie daneză care investește în agricultură și teren în Europa de Est. Compania este activă în Slovacia, Ungaria, Republica Cehă și România. Compania este listată pe NASDAQ Copenhaga din 2006. Potrivit raportului trimestrial, FirstFarms a avut, în primele 9 luni din 2019, investiții în terenuri, clădiri și echipamente de 23,87 milioane de coaroane daneze (3,2 milioane de euro) pe piața românească.

Conform raportului financiar aferent anului 2018, compania exploata, la acel moment, 8.200 de hectare de teren în vestul României (4.400 de hectare) și în estul țării (3.800 de hectare), dintre care circa 5.600 hectare erau proprietatea companiei, iar 2.700 hectare, teren închiriat.