O dovadă a voinței Dubaiului de a reduce puternica dependență a importurilor alimentare o constituie Al-Badia, o fermă ultramodernă în mijlocul dețertului. Puterea pe care o menține Dubaiul, s-a materializat printr-o revoluție agricolă.

Fermă legumicolă, Al-Badia produce diferite legume pe verticală cu tehnici care merg de la controlul precis al luminii şi irigaţiei, semnalând că reciclează 90% din apa utilizată.

„Este o revoluţie agricolă în mijlocul deşertului”, a declarat directorul fermei Bassel Jamal. „Aducem fiecărei plante cantitatea de lumină, umiditate, căldură şi apă de care are nevoie. Ca şi cum ar fi un client al unui hotel de cinci stele”, a precizat Bassel Jamal.

Dubaiul şi Emiratele Arabe Unite în general au puţine resurse de apă, terenuri arabile şi un mediu deşertic ostil agriculturii. Problema securităţii alimentare nu se punea în urmă cu câteva decenii când Dubaiul şi emiratele vecine erau locuite doar de câţiva beduini care îşi satisfăceau nevoile alimentare cu ajutorul curmalelor şi laptelui de dromader.

Pentru Bassel Jamal, modelul de fermă pe care îl conduce, unde totul este controlat de calculatoare, este o „alegere pentru viitor„. „Nu mai vrem să depindem de importuri. Vrem să producem local, pe întreaga perioadă a anului, fără să fim preocupaţi de schimbările climatice, pluviometrie sau secetă”, a daăugat Bassel Jamal.

După modelul Al-Badia, numeroase ferme moderne încep să apară în Dubai şi în emiratele vecine. Astfel Abdellatif al-Banna este un alt fermier indepedent care cultivă ananas în patru sere unde totul este controlat cu atenţie, iar producţia este vândută pe o platformă internet.

Piscicultura se dezvoltă şi ea graţie unei ferme de somoni la Dubai, a cărei calitate a produselor este apreciată în emirat. În ceea ce priveşte creşterea animalelor, Dubaiul numără mai multe ferme de vaci care alimentează fabricile locale de lactate.

Toate aceste unităţi agricole, care deseori sunt fructul investiţiilor private, sunt încurajate de guvernul emiratului, subliniază Omar Bouchehab, care prezidează comitetul de securitate alimentară din Dubai. Acesta a adăugat că autorităţile au lansat un plan destinat creşterii cu 15% a producţiei agricole în 2021.