Vești bune pentru fermierii din țara noastră. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că din 16 octombrie încep plățile în avans pentru schemele de plăți directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală. Suma totală este de 1.94 de miliarde de euro.

 

Banii vin din bugetul Ministerul Agriculturii și vizează un număr important de fermieri. ” Sunt 826.964 de beneficiari pentru o suprafaţă de 9,81 milioane hectare. Pentru plăţile directe, unde nivelul avansurilor va fi de 70%, plăţile se fac în lei la cursul de 4,87 pentru un euro stabilit de Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie. Pentru măsurile din PNDR pe care le implementăm prin APIA, unde avansurile sunt până la 85%, plăţile se fac în lei la cursul de 4,78 lei pentru un euro stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 31 decembrie 2019. Noi până în 5 decembrie plătim toate avansurile, după care plătim diferenţa”, a declarat Adrian Oros.

 

Ministrul a făcut și un bilanț al pagubelor produse de seceta din acest an. Peste 1 milion de hectare au fost afectate. ”Avem rapoartele de sinteză. Sunt afectate 1,21 milioane hectare din care peste 700.000 de hectare  porumb. Sunt afectaţi 91.600 de fermieri. Identificăm  sume şi soluţii pentru ca aceşti fermieri să fie despăgubiţi. De asemenea, în această perioadă plătim scheme de compensarea a pierderilor datorate evoluţiei pandemiei. Şi aici utilizăm bani europeni 150 milioane de euro şi 1,4 miliarde lei din bugetul naţional, astfel încât am acoperit toată paleta din agricultură şi industria alimentară. Aceste proceduri se desfăşoară în această perioadă şi vor continua şi în luna noiembrie”, a completat Oros.