Practicile agricole sustenabile și producția de alimente ecologice sunt în creștere în China. Fermierii chinezi renunță la agricultura convențională, reduc consumul de îngrășăminte și pesticide din motive de sănătate, protecție ecologică și motive economice.

Utilizarea îngrășămintelor sintetice și a pesticidelor a dus la contaminarea solului, apariția bolilor și dăunătorilor pentru plante și creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.  Dincolo de consecințele ecologice, de creșteri premature a culturilor, consumatorii chinezi, precum și fermierii și lucrătorii agricoli s-au confruntat cu probleme de sănătate.  Folosirea în exces a îngrășămintelor a dus la apariția rezidurilor chimice în alimente și la infiltrarea azotului în apele subterane.

Practicile agricole durabile în China – cum ar fi utilizarea compostului și gunoiului de grajd animal în locul îngrășămintelor chimice, a culturilor de acoperire, a rotațiilor de culturi și a interculturilor (cultivarea diferitelor soiuri de culturi pe un câmp) contribuie la soluri mai sănătoase.  Fermele ecologice evită, de asemenea, utilizarea de antibiotice și hormoni la animale.

Potrivit unui raport din 2019 al guvernului, suprafața totală de culturilor ecologice certificate a crescut de mai mult de cinci ori față de perioada 2005-2018, ajungând la 3,1 milioane de hectare.  Această schimbare produce o transformare în industria alimentară eco din China, dar și din întreaga lume. Anual sunt exportate din China, produse agro-alimentare în valoare de 65 miliarde de dolari.

Conform Raportului chinez privind certificarea agriculturii ecologice și dezvoltarea industriei, din 2019, cererea de alimente ecologice crește rapid, în special în Japonia, Europa și S.U.A., unde sunt cele mai mari piețe pentru exporturile chineze de alimente ecologice.

Sectorul alimentar ecologic din China este în curs de dezvoltare într-un cumul de condiții sociale, economice, culturale și de mediu. Au apărut mișcări sociale pentru agricultură organică și piețe cu produse bio, în țările cu număr în creștere al fermelor consolidate pe lanțurile de aprovizionare.

Acest context a dus la dezvoltarea unui sector organic formal, creat prin standarde și reglementări guvernamentale.  În paralel, s-a creat un sector organic informal pentru alimente sigure, sănătoase și durabile.