Asociația Europeană a Comerțului Liber (EFTA), autoritatea de reglementare a ajutorului de stat, a acordat guvernului norvegian permisiunea de a finanța extinderea tehnologiei de Captare și Stocare a Carbonului (CCS).

Norvegia va investi 2,4 miliarde de dolari (2,1 miliarde de euro) – ceea ce reprezintă 80% din costul total – în două instalații CCS pe scară largă și în infrastructura necesară pentru transportul și depozitarea a milioane de tone de CO2 în rezervoarele submarine.

Partenerii proiectului, Total, Equinor, Shell, operatorul de fabrică de oțel ArcelorMittal și Heidelberg Cement, vor acoperi costurile suplimentare de 500 de milioane de dolari (20%) și vor avea rol de stakeholderi în acest proiect. Finanțarea va acoperi costurile de construcție și zece ani de funcționare.

Este cel mai mare de ajutor de stat din istorie, aprobat de Autoritatea de Supraveghere AELS (ASE). AELS salută planul ca un „pas de ultimă generație” către combaterea crizei climatice.

Facilitățile CCS vor fi construite pe două amplasamente: unul la o centrală de deșeuri de energie din zona Oslo și celălalt la o fabrică de ciment din Brevik. După ce instalațiile vor funcționa, vor capta toate emisiile de carbon provenite de la centrala electrică și din fabrică înainte de a fi eliberate în atmosferă.

Emisiile capturate vor fi comprimate și lichefiate, apoi transportate pe coastă și ulterior în largul apelor. Acolo vor fi depozitate în siguranță în formarea geologică pentru încapsulare permanentă. Partea de stocare a procesului va fi realizată de o societate mixtă a firmelor de combustibili fosili Equinor, Total și Shell, denumită proiectul Northern Lights.

Compania a finalizat deja un test de stocare a CO2 în martie, pe o zonă din Marea Nordului.

„Rezultatele preliminare ale puțului au fost până acum pozitive. Rezultatele forajului sunt în continuare sub analiză. Aceasta este o reușită majoră în realizarea posibilității de stocare a CO2 pe platoul continental norvegian”, a declarat Geir Tungesvik, vice-președintele proiectului din cadrul firmei Equinor.

„Proiectul Northern Lights ar putea deveni primul pas pentru dezvoltarea unui lanț valoric pentru captarea și stocarea carbonului, care este vital pentru atingerea obiectivelor climatice globale ale Acordului de la Paris. Dezvoltarea proiectelor CCS va reprezenta, de asemenea, noi activități și oportunități pentru industriile norvegiene și europene”, a adăugat Anders Opedal, vice-presedintele executiv al operațiunilor de tehologie, proiecte și foraj din cadrul Equinor.

UE va asista probabil la mai multe proiecte CCS în următorii ani, în primul rând deoarece Comisia Europeană a publicat recent strategia de hidrogen, prin care recunoaște că H2 albastru (hidrogen produs cu gaz natural și CCS) poate fi un pas important către H2 verde (hidrogen produs numai cu electricitate regenerabilă).

În acest moment, nu există suficiente instalații solare și eoliene pentru a face doar H2 verde.