Parlamentarii europeni au ajuns la un acord provizoriu cu privire la reforma politicii agricole comune (PAC) a UE, care sigilează soarta programului de subvenții agricole al blocului pentru perioada 2023-2027.

Acordul, încheiat vineri (25 iunie) după două zile de discuții, a pus capăt negocierilor lungi și tensionate dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisie, care au început în noiembrie anul trecut.

„În anumite puncte, este posibil să fi dorit un rezultat diferit, dar în general cred că putem fi mulțumiți de acordul pe care l-am obținut”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Deși nu este perfect, compromisul final este, în general, unul bun, potrivit Norbert Lins, președintele Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European (AGRI).

Obținerea unui acord privind reforma PAC a fost o prioritate cheie a Portugaliei și a fost atinsă chiar în ultimele zile ale președinției UE, care se încheie la 30 iunie.

„Progresele pe care le-am făcut în ultimele două zile ne-au dat încredere că avem condițiile în vigoare pentru a ajunge la un acord”, a comentat ministrul portughez al Agriculturii, Maria do Céu Antunes, care și-a retras obiectivul de a pune capăt programului PAC.

 

Eco-scheme

Runda anterioară de negocieri din luna mai a eșuat după ce Consiliul și Parlamentul nu au găsit un punct comun asupra schemelor ecologice, și anume procentul plăților directe ale PAC alocate practicilor agricole ecologice.

Compromisul fixează schema de protecție ecologică la 25% pentru întreaga perioadă, cu o perioadă inițială de învățare de doi ani și un mecanism de „etaj” la 20%, o ușoară mișcare în comparație cu ultima rundă de discuții care a avut loc la Consiliul împingând pentru un „plafon” de 18%.

„Limita” permite cheltuirea fondurilor neutilizate între 20% și 25% din eco-scheme, deși suma totală a fondurilor neutilizate sub limita minimă trebuie compensată până la sfârșitul perioadei de programare prin intermediul unor mecanisme de compensare.

Acest punct final de aterizare a fost sărbătorit ca o victorie din partea președintelui comisiei de mediu a Parlamentului European (ENVI), Pascal Canfin, care a spus că datorită „bugetului puternic și designului robust”, aceste scheme ecologice vor preveni cu succes fenomenul de green washing.

Eco-schemele extinse vor oferi o protecție sporită a mediului și a naturii într-o PAC care este „mai justă din punct de vedere economic, social și de mediu”, a declarat raportorul Peter Jahr Parlamentului pentru planurile strategice.

 

Aliniere acord verde

Unul dintre cele mai mari subiecte de dispută a fost alinierea Acordului Verde, inclusiv politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm-to-Fork, precum și strategia pentru biodiversitate, cu viitoarea PAC.

„Acesta este un mare pas în direcția corectă, iar lucrările sunt în desfășurare, dar alinierea PAC cu acordul verde este acum posibilă”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei, Frans Timmermans, care se ocupă de acordul verde.

 

Dimensiunea socială

Noua PAC va include o nouă dimensiune socială, puternic susținută de Parlament și care nu era prezentă în propunerea inițială a Comisiei.

Statele membre vor începe punerea în aplicare a acestei noi condiționalități sociale în mod voluntar din 2023 și obligatoriu din 2025.