Stocurile de pește din Marea Neagră scad dramatic, iar pescuitul comercial generează din ce în ce mai multe daune mediului, provocând îngrijorări care au atras atenția ONG-urilor și a parlamentarilor UE.

Stocurile de macrou sunt în pericol critic în Marea Neagră și toate speciile de sturioni și hering sunt amenințate. Dintre mamifere, foca călugăr a dispărut, iar delfinul comun este printre speciile vulnerabile, informează Euractiv.

Această imagine îngrijorătoare a fost descrisă în raportul „Pescuitul bulgar și acvacultura în Marea Neagră – importanță economică, impact asupra mediului și influența factorilor naturali” publicat de Fondul mondial pentru natură (WWF) în cooperare cu Academia Bulgară de Științe (BAN) ).

În Parlamentul European, europarlamentarul bulgar Ivo Hristov, membru al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D), a avertizat, de asemenea, despre pescuitul excesiv din Marea Neagră. El a subliniat că toate speciile, cu excepția șprotului, sunt expuse riscului.

„Marea Neagră este aproape de așa-numita linie roșie, în spatele căreia procesul de degradare a ecosistemelor ar putea deveni ireversibil”, a avertizat dr. Radoslava Bekova de la Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare de Științe (BAN) și autor al studiului.

Ea a adăugat că pescuitul industrial are cel mai mare impact, deoarece distruge direct o proporție semnificativă din populațiile anumitor specii.

Datele arată clar că peste 50% din fundul mării sub 100 de metri adâncime suferă de o abraziune semnificativă din cauza recoltării ilegale a speciilor marine.

În comparație cu Marea Mediterană – care în trecut a fost considerată de ONU ca fiind cea mai pescuită suprafață de apă din lume – situația din Marea Neagră pare și mai îngrijorătoare. Mai puțin de 10% din plantele și speciile de animale care trăiesc în bazinul mediteranean sunt prezente în Bulgaria.

„Problemele majore sunt pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat, care reduce stocurile de pește, distruge habitatele marine, distorsionează concurența, pune pescarii în dezavantaj și slăbește comunitățile de coastă”, a adăugat dr.

Tendințele îngrijorătoare sunt, de asemenea, evidențiate într-un raport al Comisiei Europene din 2015. La acea vreme, oficialii de la Bruxelles au menționat că 74% din stocurile de pește din Marea Neagră erau fie supraexploatate, exploatate în totalitate sau distruse și doar 17% recuperate după ce au fost deteriorate. Cu toate acestea, nu au urmat acțiuni concrete.