Apropierea negocierilor finale pentru aprobarea şi implementarea noului PAC (politică agricolă comună) pentru perioada 2021-2027, începe să pună pe gânduri autorităţile române care au început o serie de întâlniri şi discuţii privind viitorul implementării acesteia în România, lucru îmbucurător, deoarece, dacă analizăm studiile existente ajungem la concluzia că în nici unul din cazuri nu primează interesul strategic al agriculturii româneşti.

La nivel comunitar ponderea exploataţiilor agricole pentru  terenuri mai mici de 5 ha este de 65%, dar ponderea suprafeţei lucrată de acestea din total este de doar 6,1%. În opoziţie avem exploataţiile mai mari de 100 ha, care reprezintă 3,3% din numărul total al exploataţiilor şi lucrează mai mult de 52% din suprafaţa Uniunii Europene.

Ponderea numărului exploataţiilor din România din totalul exploataţiilor la nivel de UE, este de 35%, adică circa 3,4-3,6 milioane, urmat cu circa 1,4-1,5 milioane de exploataţii în Polonia, diferenţa fiind uriaşă doar în acest caz şi nici nu ne mai gândim să ne comparăm cu o ţară precum Franţa, unde numărul total al exploataţiilor agricole este de circa 450.000, dar la o suprafaţă agricolă totală (include păşuni, vii, livezi, teren arabil, etc) de 29 milioane/ ha, dublă comparabil cu România unde aceasta este de doar 13,9 milioane/ ha.

Asta arată un grad de fărămiţare fantastic şi fiind şi unul din factorii principali care influenţează productivitatea, în condiţiile în care România cu suprafaţa sa de 13,9 milioane ha realizează circa 3,3% din producţia agricolă totală comunitară, comparativ cu Polonia care are 14,4 milioane de ha (cu circa 0,5 milioane ha mai mult) dar produce circa 6,4% din producţia comunitară, adică are o productivitate mai mare cu peste 100% faţă de agricultura românească.

Dacă dorim să ne comparăm cu Franţa, aceasta cu o suprafaţă dublă faţă de România, are o pondere a producţiei de circa 17%, adică de 5 ori mai mare decât noi sau asta însemnând raportând la hectar că francezii au o productivitate mai mare cu circa 200-220% decât productivitatea românească. Iar dacă ne uităm la productivitatea unor ţări precum Olanda sau Danemarca, este de-a dreptul dezarmantă orice comparaţie, în condiţiile în care productivitatea acestora pe hectar faţă de noi este mai mare cu peste 300%, ceea ce ne scuteşte de orice comentarii.