Interesul crescut pentru sănătate și preocuparea pentru protecția mediului, determină mulți consumatori să prefere produsele ecologice, devenind tot mai căutate, atât de către consumatorii români, cât și străini. Cercetările arată că cei care își doresc să consume astfel de produse sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru o hrană mai sigură și de calitate.

Un produs certificat ecologic în România poate fi comercializat oriunde în lume cu statutul produs ecologic, eticheta fiind recunoscută internațional. Acest lucru oferă unui fermier care cultivă ecologic să intre pe piețe mai largi.

Cu o creștere tot mai mare, agricultura ecologică oferă numeroase beneficii pentru cei care decid să facă conversia, de la agricultura convențională sau să înceapă o afacere cu produse bio. Procesul ecologic impune o serie de măsuri care trebuie respectate pentru ca producția să obțină calificativul de produs ecologic. Acest proces sustenabil presupune cultivarea plantelor, creşterea animalelor apropiindu-se cel mai mult de legile naturii. Astfel, acesta din urmă, se deosebeşte fundamental de agricultura convenţională.

Definiția agriculturii ecologice propusă în 2008 cu ocazia Adunării Generale a IFOAM din Vignola, Italia, este: „ Agricultura ecologică reprezintă un sistem de producție care susține sănătatea solurilor, a ecosistemelor și a oamenilor. Aceasta are la bază sistemele ecologice, biodiversitatea și ciclurile de viață adaptate condițiilor locale, în locul utilizării input-urilor cu efecte adverse.

Agricultura ecologică combină tradiția, inovația și știința în beneficiul mediului înconjurător și promovează relațiile echitabile precum și o calitate bună a vieții tuturor celor implicați.”

Specialiștii în agricultură ecologică au explicat câteva avantaje pe care le obțin cei care practică agricultura ecologică:

Investiții mult mai scăzute decât în cazul agriculturii convenționale

Inițierea unei activități ecologice nu este lipsită de cheltuieli, acestea vizează obținerea certificărilor și investiția în terenuri amplasate. Cu toate acestea, agricultura ecologică nu solicită investiții atât de mari precum agricultura convențională, în care se investește pentru îngrășăminte chimice, pesticide, semințe modificate genetic și tratate cu substanțe chimice.

Beneficiile pentru mediu și un sol mai sănătos

Expertul în domeniul Ecologiei si Protecției Mediului, Aurelia Grecu, afirmă că „agricultura ecologică reprezintă o direcție sustenabilă pentru toți cei care doresc să diminueze impactul asupra mediului, dar și să obțină hrană sănătoasă pentru propria familie și pentru comunitatea din care fac parte. Elaborarea sistemelor actuale de agricultură ecologică se datorează necesității de a face din planeta noastră o lume în care omul să mai poată exista şi într-un viitor îndepărtat”.

Un alt beneficiu pe care îl oferă mediului agricultura ecologică, este menținerea solului fertil. Conform unor studii o linguriță de sol sănătos găzduiește de la 600 de milioane până la 1 miliard de bacterii utile, în timp ce, pe un solul tratat chimic pot supraviețui doar 100 de bacterii bune.